V.l.n.r. Inge Hameeteman, Inge Giebel en Ien Grinwis bij het beeld ‘de Visserman’ (Foto: Kees van Rixoort).
V.l.n.r. Inge Hameeteman, Inge Giebel en Ien Grinwis bij het beeld ‘de Visserman’ (Foto: Kees van Rixoort).

In Havenhoofd is het bruisend genoeg, zeker met snel internet en een skatebaan

De buurtvereniging ontstond niet zomaar uit het niets. Er was een duidelijke aanleiding voor: de plannen van de gemeente – Goedereede destijds – om Havenhoofd op te laten stoten in de vaart der volkeren. De bouw van meer woningen was een reële optie, evenals de realisering van voorzieningen als een kanocentrum en een restaurant. Een deel van het duingebied zou moeten wijken, ook om vrij uitzicht op zee te krijgen. Voor de buurtschap lag een zogenoemd beeldkwaliteitsplan op tafel.

In opstand

“Alle bewoners kwamen in opstand”, blikt Inge Hameeteman terug in de tijd. Zij is voorzitter van de buurtvereniging. “Men wilde Havenhoofd leefbaar en bruisend maken. Er was een avond belegd in De Oostdam, in Goedereede, om de plannen toe te lichten. Het was midden in de vakantie, een strategisch goed gekozen moment. Maar Havenhoofd was daar massaal aanwezig om te protesteren”, zegt Hameeteman. Medebestuurslid Ien Grinwis: “In feite zei de gemeente dat we geen bestaansrecht hadden.”
Wat tijdens de voorlichtingsavond kwaad bloed zette, waren uitspraken van de man die het beeldkwaliteitsplan had gemaakt, iemand van een onderzoeksbureau. Hij zei dat je Havenhoofd niet ziet liggen als je op de toren van Goedereede staat. Er zou het een en ander moeten gebeuren om dat te veranderen. Volgens Inge Hameeteman is Havenhoofd alleen onzichtbaar omdat het, gezien vanaf de toren, achter “een bosje” ligt. “Het was heel negatief: als je daar woont, ga je dood”, zegt Inge Giebel, die zich voor de buurtvereniging vooral bezighoudt met de communicatie.
Het plan is een stille dood gestorven. In Goedereede Havenhoofd kom je geen kanocentrum tegen. En ook geen restaurant. Een nieuwbouwwijk ontbreekt eveneens, al zijn er anno 2020 wel weer plannen voor wat kleinschalige woningbouw. Maar wat het protest wel heeft opgeleverd, is een buurtvereniging. Inge Giebel: “Een paar bewoners zeiden: we moeten de krachten bundelen. De buurtvereniging is het enige positieve wat eruit is voortgekomen.”

Voor je rust

Wat de bewoners van Havenhoofd vooral niet zagen zitten is veel drukte en een overvloed aan toeristen. Opstoten in de vaart der volkeren? Dat hoeft helemaal niet. “Je woont hier voor je rust. Niemand zit te wachten op grote stromen bezoekers”, zegt Inge Hameeteman. “Huizenbouw gaat ten koste van de omgeving, de duinen, en vergt meer, zoals het aanpassen van de infrastructuur.” Inge Giebel: “Het is hier bruisend genoeg.”

Een beetje dynamiek is wel nodig, erkennen de dames van de buurtvereniging, al is het maar om de basisschool overeind te houden. Met het oog daarop is de bouw van starterswoningen welkom. Die trekken immers bewoners met kleine kinderen, die op een gegeven moment ook in de schoolbanken terechtkomen.

Daarnaast zijn er seniorenwoningen nodig. Voor bewoners van Havenhoofd die hun grote woningen met veel grond eromheen op hun oude dag willen verlaten, zijn die er niet, waardoor ze min of meer gedwongen moeten verhuizen naar een andere kern. Iets wat ze niet graag doen, zeker niet als ze al hun hele leven in Goedereede Havenhoofd wonen.

Ons dorpshuis

In 2007 trok de gemeente de plannen voor Havenhoofd in. De directe aanleiding voor het oprichten van de buurtvereniging was daarmee verdwenen. Maar dat leidde niet tot opheffing. Integendeel. “Bewoners zeiden: fijn dat er een buurtvereniging is. Dus zijn we doorgegaan en activiteiten gaan organiseren”, zegt voorzitter Inge Hameeteman.

Een activiteit als de buurtbarbecue trekt gerust honderd buurtbewoners. Dat is bijna een derde van de hele bevolking. De barbecue vindt jaarlijks plaats op het schoolplein. Een handige plek, want daar zijn toiletten en kun je met z’n allen naar binnen als er slecht weer op komst is. De buurtvereniging organiseert ook workshops, bierproeverijen, wijnproeverijen, bingoavonden, een mosselavond, een stamppottenavond, knutselbijeenkomsten voor kinderen en filmavonden (met films van Havenhoofd in vroeger tijden). “Allemaal in de school. De school is ons dorpshuis.” Ien Grinwis: “Er komen altijd veel mensen. Het leeft.”

Dit jaar is alles anders en waren er nauwelijks activiteiten. Ook de traditionele eindejaarsborrel, tussen kerst en oud en nieuw, gaat in coronajaar 2020 niet door. “Wij organiseren activiteiten om mensen met elkaar in contact te brengen. Dat kan nu niet. Wel hebben we in het voorjaar bij iedereen een bosje tulpen gebracht. In de zomer hadden we een ijskar in het dorp en op 5 december hebben we ook een kleinigheidje uitgedeeld.”

Peekaai

Buurtvereniging ’t Hôôd organiseert alles zelf. Dus het leefbaarheidsplan, waarin jaarlijks de verdeling van de gemeentelijke subsidie staat vermeld, ziet er in Havenhoofd redelijk eenvoudig uit. Met uitzondering van fanfare Apollo, die elk jaar een concert geeft in de buurtschap, staan er geen andere verenigingen in. Wel uitgaven aan bijvoorbeeld speeltuinattributen en andere verbeteringen van de openbare ruimte.

Enkele jaren geleden is de haven onder handen genomen. Met aanvullende subsidie van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee zijn onder andere de steigers en de meerpalen opgeknapt en is op de peekaai een kunstwerk gerealiseerd: een zitbankje met daarachter de contouren van drie pratende oude mannetjes. Volgens het bestuur van de buurtvereniging is het havenproject nog niet helemaal afgerond. De lange balk langs de peekaai is oud en rot. Voor vernieuwing was geen geld, maar hopelijk is dat er wel als een nieuwe subsidieaanvraag mogelijk is. Nog wat extra steigers en een boothelling zouden het plaatje helemaal compleet maken. Maar, zegt Ien Grinwis: “De haven ziet er nu al tien keer beter uit dan dat-ie was.”

Skatebaan

Een andere verbetering van de omgeving – voor de jeugd van Havenhoofd – zou de aanleg van een skatebaan zijn. Een stuk of vijf jongens hebben zelf het initiatief genomen en een fraai ontwerp op papier gezet. Ze zien de skatebaan het liefst verschijnen op een deel van het voetbalveldje. De buurtvereniging heeft het initiatief omarmd – “Een heel leuk ontwerp” – en is in overleg met de gemeente om te kijken of de skatebaan een realistische wens is. “Wij zullen ook wel wat bijdragen aan de kosten. En we gaan op zoek naar sponsors.”
Over de contacten met de gemeente zijn de dames van het bestuur overigens heel positief. “We hebben één contactpersoon, terwijl we vroeger – voor de gemeentelijke fusie – van het kastje naar de muur werden gestuurd”, aldus de voorzitter.

Glasvezel

Een absolute mijlpaal, die Buurtvereniging ’t Hôôd voor de bewoners van Havenhoofd uiteindelijk voor elkaar gaat krijgen, is de aanleg van glasvezel. “Daar zijn we heel blij mee, want het bereik is hier heel slecht. Overal ligt kabel, maar hier niet”, zegt Inge Hameeteman.

Inge Giebel: “We zijn al een aantal jaren bezig om snel internet te krijgen. We hadden ook een bedrijf gevonden dat het wilde aanleggen: Greennet. De gemeente zette het licht op groen. Maar het ging niet door omdat Greennet de zendmast van Stellendam niet kon gebruiken. Daar was geen ruimte. Snel internet van de baan, einde verhaal… Jammer, want het is hard nodig, ook voor school en voor mensen die thuis werken. Nu is het hopeloos, soms moet je dertien keer van IP-adres veranderen om verder te kunnen. Dat is voor schoolgaande kinderen en thuiswerkers een regelrechte ramp.”

Greennet haakte af, maar Glasvezel Buitenaf gaat wel snel internet realiseren in Goedereede Havenhoofd. In april is de buurtschap aan de beurt. De mantelbuis ligt er al. Die is aangebracht toen de straat toch open lag voor andere werkzaamheden.

“We hebben er veel aan gedaan als buurtvereniging. Soebatten, aan de bel trekken…”, zegt Giebel. “De vlag gaat uit in april.” Hameeteman: “We gaan pas feestvieren als het werk is uitgevoerd. Dan drinken we er een borrel op.”
Voor de nabije toekomst heeft de buurtvereniging plannen genoeg. De nadruk ligt op het afronden van de facelift van de haven en het realiseren van de skatebaan. Het behouden van de basisschool voor Havenhoofd is voorts een punt dat constant aandacht vraagt. De school is immers heel belangrijk voor deze kleine kern. “En we zorgen ervoor dat Goedereede Havenhoofd gezellig blijft”, zegt Inge Giebel. Haar medebestuursleden knikken: ze zijn het er helemaal mee eens. Was dat niet ooit de reden om de buurtvereniging op te richten…?

In een serie artikelen portretteert Eilanden-Nieuws de dorpsraden op Goeree-Overflakkee. Wat voeren ze uit, wat is er bereikt en welke plannen zijn er voor de komende jaren? En: hoe zijn de contacten met de bewoners van het dorp en met de gemeente? Deze week deel 13 en slot: Buurtvereniging ’t Hôôd (Goedereede Havenhoofd).