Ruim een half miljoen extra nodig voor restauratie fort Prins Frederik

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het investeringsbudget voor de restauratie van fort Prins Frederik in Ooltgensplaat moet met 565.911 euro worden verhoogd. De kosten van de uitvoering van het projectplan zijn fors, maar zoals de doelstelling van het plan aangeeft is het dorp Ooltgensplaat met de restauratie straks een belangrijke publiekstrekkende attractie rijker, aldus het college van B en W.

Door Jaap Ruizeveld

Het opknappen van de geschutstoren is - met een vertraging in de oorspronkelijke planning van één jaar - nu afgerond en daarom kan aan de raad een concreet dekkingsvoorstel worden aangeboden gebaseerd op de definitieve kostenopstelling van de restauratie en de (externe) begeleiding. De volksvertegenwoordigers buigen zich 10 december over dit agendapunt.

Het college geeft aan dat bijstelling van het budget extra kapitaallasten met zich meebrengt. Bij een afschrijvingsperiode van 25 jaar (rentepercentage 1,1%) is dit 28.000 euro per jaar. Die dekking zit niet in de gemeentebegroting en daarom wordt voorgesteld het bedrag bij te ramen ten laste van de algemene middelen. Opgemerkt wordt dat de provincie Zuid-Holland bereid zou zijn een aanvullende subsidie van 200.000 euro te verstrekken. Een definitief besluit over deze toezegging wordt in mei/juni 2021 verwacht.

Het college besteedt bijzonder uitvoerig aandacht aan de tussentijdse informatie die zij gedurende het uitvoeringsproces fort Prins Frederik met de raad heeft gedeeld. Zo was in een raadsbrief (augustus 2020) al gemeld dat de meerkosten naar verwachting 550.000 euro zouden bedragen. Nu inmiddels de niet-vergunde bebouwing is verwijderd, bijna alle niet toegestane permanente bewoning is beëindigd en de oorspronkelijke toegangsbrug is gereconstrueerd, ligt de einduitvoering van het projectplan als geheel stevig op koers, zo stelt het college.

Vleermuizen en mussen

Nog een detail over de oorzaak van de vertragingen in het proces geschutstoren is dat er vleermuizen werden ontdekt in de muren en borstwering. De dieren moesten worden verhuisd naar kasten aan de kazerne. Ook nestelde zich een kolonie mussen in de gevels van de toren en dat betekende stopzetten van de werkzaamheden tot het eind van het broedseizoen. Met als gevolg een wachttijd in werk en extra bouwplaats- en begeleidingskosten. Ook bleek dat de te herstellen muren en borstwering in veel slechtere staat verkeerden dan vooraf volgens B. en W. kon worden voorzien.