Afbeelding

Wachten is op natuurvergunning van provincie: Weer een jaar verloren voor aanpak strandje bij Twins

Een papieren werkelijkheid is er in dit project ontstaan, als gevolg van foutief opgelegde natuurbescherming. Al ver voor het jaar 2000 was het terrein immers in gebruik als recreatiegebied. Maar wel reden dat nauwelijks enige ontwikkeling van het Grevelingenstrandje op de Punt bij Twins in Ouddorp mogelijk was. In 2000 is de locatie aangewezen als natuurgebied voor de typen natte duinvallei en duindoornstruweel. Met als gevolg dat elke wijziging in het gebied ten dienste van recreatie nadelig effect heeft op de natte duinvalleinatuur. Maar in werkelijkheid gaat het daar om een parkeerplaats, een weg en strand. Getracht is om in gesprek en overleg uit deze impasse te komen maar alleen al met de Omgevingsdienst Haaglanden (het uitvoeringsorgaan van de provincie) duurde het een half jaar om een contact te leggen. Uiteindelijk lukte dat, maar nu is een uitvoeringsplanning voor het strandje afhankelijk van een natuurvergunning van de provincie.

De provincie, die haar instemming moet geven aan de natuurvergunning, heeft - zo staat in een informatieve melding aan de gemeenteraad - nog geen goed inzicht of de natuurdoelen in de Natura2000-gebieden wel gehaald worden. Om dit in beeld te krijgen, wordt nu onderzoek uitgevoerd dat naar verwachting in mei/juni 2021 zal zijn afgerond. De kans bestaat dat uit het onderzoek blijkt dat de natuurdoelen voor de twee natuurtypen in het plangebied al voldoende gehaald worden en er dus geen bezwaar is tegen de plannen. Maar de gegevens uit het onderzoek laten dus tot medio 2021 op zich wachten en tot die tijd komt er geen provinciale medewerking. Voor het college is dit een verrassende en flink tegenvallende ontwikkeling. Tegelijk is de gemeente afhankelijk van de provincie in dit proces. De gemeente blijft in overleg, maar pas als de natuurvergunning binnen is kan worden gestart met de aanbesteding.

Toch is er volgens het gemeentebestuur al wel iets concreets gebeurd. In de afgelopen periode zijn onder andere in overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid GO en de Dorpsraad aanpassingen in het uitvoeringsplan opgenomen. Er komt een sanitaire voorziening en voor mindervaliden wordt een zwemgelegenheid gecreƫerd aan een geplande steiger. Verder konden enkele zaken zonder vergunning al worden aangepakt. Zo is begin dit jaar de parkeerplaats tussen het RTM-museum en Twins heringericht en is er belijning aangebracht, zodat de capaciteit van de parkeerplaats groter wordt. Ook is een pad verbeterd. In oktober zijn stallingshekken voor fietsen geplaatst. Langs een deel van de weg zijn paaltjes gezet om te voorkomen dat bezoekers ter hoogte van het babystrandje langs de weg parkeren waardoor hulpdiensten en boten van Catpoint op trailer er niet meer langs konden. In het voorjaar van 2021 wordt een publieke stalen afvalbak bij Twins geplaatst in de stijl van de afvalbakken op de andere stranden.