Verkeerskundige aspecten VCP op een rijtje gezet

Naast de keuze welke ontsluiting het meest acceptabel is om de verkeersstromen richting 2030 te kunnen beheersen, spelen uiteraard ook de financiële mogelijkheden een rol. Wat zijn de consequenties voor te ontwikkelen woningbouw als voor scenario’s met aanleg van een randweg wordt gekozen? Diverse details moeten nog worden bestudeerd en de raad reikte suggesties aan. Vol Vreugde: "Kan bijvoorbeeld het inrichten van een Hub zwaar transportverkeer naar de centrumwinkels doen verminderen? En centraal staat de opmerking dat bij het vervolgtraject in dit VCP macro burgerparticipatie een plaats moet krijgen, aldus de PvdA.

Het signaal volgens EVV dat bij een eventuele oostelijke randweg men de bouw van een brug over het havenkanaal - met duidelijke openingstijden - niet op het aspect verkeer belemmerend moet beoordelen. Op veel locaties in het land vindt men het juist een attractie. Uit de getoonde scenario’s bleek duidelijk dat als er geen actie wordt ondernomen, de intensiteit van het verkeer blijft toenemen en de veiligheid in het gedrang komt. Maar de meeste voorbeelden gaven ook aan dat er weinig winst zou worden geboekt met aanpassingen en of beperkte circulatiemaatregelen.

Brug of tunnel

Een oostelijke randweg scoort het best en heeft de voorkeur. Het is verkeerskundig een goede oplossing, is positief voor de verkeersveiligheid en zal de kwaliteit van wonen verbeteren. Er is wel veel grondverwerving nodig. Een ophaalbrug over het kanaal zou in dit project, ten opzichte van bouw van een tunnel, flink goedkoper uitvallen. De Langeweg als ontsluitingsweg op 50 km stellen met vrij liggende fietspaden, het aanbrengen van een knip in diverse straten, veel ideeën kwamen voorbij. Wat zijn de gevolgen voor woningbouw aan de Westplaat? Elders op het eiland kan toch ook gebouwd worden? Hoe kan de herontwikkeling Hernesseroord worden ingepast? Vragen en opmerkingen vanuit de raad, waarover nu nagedacht gaat worden alvorens een meer uitgewerkt plan op tafel komt.