Een bus wurmt zich door de Hobbemastraat in Middelharnis.
Een bus wurmt zich door de Hobbemastraat in Middelharnis.

Verkeerscirculatieplan macro Middelharnis/Sommelsdijk: Huidige wegenstructuur binnen kernen laat flink te wensen over

De conclusie van het rapport is duidelijk: de huidige wegenstructuur binnen de dorpskernen Middelharnis en Sommelsdijk laat flink te wensen over. Zonder actie zijn de knelpunten niet meer op te lossen. Er zijn zorgen over de woonkwaliteit aan de straten. Speerpunten zijn nu al de hoge verkeersdruk op de toegangsroute Langeweg en de doorstroming op de Hobbemastraat met problemen rond het openbaar busvervoer, met dagelijks 160 passages.

Onaanvaardbaar

Voeg daarbij de overlast bij de Krakeelstraat en de situatie rondom de havenkom van Middelharnis waar behoefte is aan een aangenaam toeristisch-recreatief verblijfsmogelijkheid. De verkeersstructuur is niet voldoende robuust om de afwikkeling tot 2030 in de autonome situatie te waarborgen. Inclusief alle ontwikkelingen (zowel vaststaand als niet-vaststaand beleid) raken wegen in de kernen overbelast en is sprake van een onaanvaardbare situatie.

Aanpassingen aan het bestaande wegennet binnen de dorpskernen leiden niet tot verbetering. Een nieuwe Westelijke Randweg zou voor verlichting binnen de kern kunnen zorgen, maar dat is niet afdoende omdat juist grote ruimtelijke ontwikkelingen aan de noordoost kant van de kernen worden gepland. De interne verkeerstructuur in Middelharnis-Noord lijkt niet toegesneden op de verwerking van het verkeer dat zich in de toekomst manifesteert bij genoemde ontwikkelingen. Dan is investering in een noordelijke Randweg nodig.

Oostelijke Randweg

Een nieuwe oostelijke Randweg biedt de meest robuuste en toekomst vaste oplossing, zo stelt het rapport in een van haar conclusies. Deze aanpak haalt veel verkeer weg uit de dorpskernen en daarmee wordt de kwaliteit van de verkeersafwikkeling, verkeersveiligheid en leefbaarheid tot aanvaardbare proporties teruggebracht.

Door de nieuwe ontwikkelingen in Middelharnis-Noord nabij het Havenkanaal te ontsluiten, kan een noordelijke Randweg achterwege blijven. Deze randweg zou eventueel pas aan de orde zijn bij een verdere ontwikkeling van Middelharnis-Sommelsdijk ten noorden van de waterloop van het Zuiddiep. Het rapport geeft inzicht in diverse scenario’s, zoals maatregelen voor verplaatsen van de parkeerfaciliteiten in het centrum. Dat zou kansen bieden voor het realiseren van hoogwaardige openbare ruimte. Uiteraard is er ruime aandacht voor het langzaam verkeer (fietsstroken/straten) en voor alternatieve routes voor het openbaar busvervoer waarbij de halte Middelharnis Gemeentehuis in de aanrij-en vertrekroutes de spilfunctie zal blijven vervullen. Wel moet bij definitieve lijnkeuzes gelet worden op de gevolgen voor gebruikers uit de verschillende wijken, zo luiden de conclusies uit het rapport.