Vervolg- en locatie-onderzoek voor vestiging Respijthuis op het eiland

Het is de bedoeling om de realisatie van het Respijthuis in de vorm van een pilot uit te voeren. Een Respijthuis is een thuis voor kwetsbare mensen die ondersteuning nodig hebben. De rode draad is het tijdelijk en volledig overnemen van zorg die nu door zeer drukbezette mantelzorgers wordt verstrekt. Zij worden ontlast en krijgen daardoor een adempauze. Het Respijthuis moet een laagdrempelige voorziening zijn waar gasten in huiselijke sfeer een korte opvang (dagen) kunnen vertoeven. Er is ruimte voor ontmoeting. Uit behoefte-onderzoek is gebleken dat het een voorziening op het eiland dient te zijn met 5 tot 8 kamers, te realiseren op één locatie.

In de presentatie werd benadrukt dat een Respijthuis geen zorginstelling maar een ‘thuisgevoel’ moet uitstralen. Waar professionele krachten functioneel werken met ondersteuning van vrijwilligers. De werkgroep hoopt dat de inwoners van Goeree-Overflakkee zich achter het toekomstige Respijt zullen scharen. Vanuit de raad waren er aanvullende vragen over nog ontbrekende details. Zoals aan wie straks de verantwoordelijkheid wordt afgelegd. Dat wordt mogelijk een Raad van Toezicht.

Een beetje kritiek was er over het feit dat, na het indienen van de raadsmotie, er inmiddels lange tijd is verstreken voordat dit advies nu op tafel kwam. De raad nam bij de Kadernota 2019 een motie aan om de behoefte aan een respijthuis op Goeree-Overflakkee te onderzoeken. Onder Paulina.nu werd de werkgroep Respijthuis ingesteld met vertegenwoordigers van de gemeente, zorginstellingen, Alzheimer Nederland en Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee.