Afbeelding

Minder busritten tijdens spitsuur

De daling van het aantal ritten heeft volgens vervoerder Connexxion en opdrachtgever de provincie Zuid-Holland alles te maken met de coronapandemie. Daardoor reizen momenteel veel minder mensen met het openbaar vervoer. "Het openbaar vervoer blijft voor iedereen toegankelijk, ook al duurt het soms wat langer en komt de bus wat minder vaak", aldus de provincie.

Waar verschillende buslijnen in de Hoeksche Waard gaan vervallen, gebeurt dat niet op Goeree-Overflakkee. Wel zullen er in de spits minder bussen rijden. Zo rijdt lijn 436/437 (Dirksland – Middelharnis – Rotterdam Zuidplein) in de spitsperiode minder ritten. Alternatief is volgens Connexxion een andere rit van de betreffende lijn. "De hoge frequentie in het drukste uur in de spitsrichting blijft wel ongewijzigd." Ook de scholierenlijnen in de regio (604, 630, 639, 666, 667, 668 en 669) gaan minder ritten rijden. Volgens Connexxion zijn ook hier alternatieven van een andere rit op nagenoeg dezelfde tijd. "Scholieren kunnen dus op dezelfde tijden op school zijn."

Op werkdagen tussen 9.00 en 14.00 uur, de zogenaamde daluren, rijdt lijn 436 (Dirksland - Rotterdam) voortaan nog maar twee keer per uur, voor lijn 104 (Renesse - Ouddorp) geldt in 2021 hetzelfde in de zomerperiode. Op zaterdagen rijden de buslijnen 436 (Dirksland - Rotterdam) en 104 (Spijkenisse - Ouddorp) komend jaar ook nog maar 1 keer per uur. Nu is dat nog twee keer per uur.

De openbaar vervoerbedrijven in het land kampen door de coronacrisis met grote financiële problemen. Ze ontvangen daarom een ‘beschikbaarheidsvergoeding’ van het Rijk. Daarnaast blijft de provincie Zuid-Holland naar eigen zeggen de subsidie aan vervoerders doorbetalen. "Hiermee wordt het verlies van vervoerders voor 93 tot 95 procent gedekt. Dit betekent dat vervoerders 5 tot 7 procent kosten moeten besparen. Dit gebeurt door minder flexibel personeel en materieel in te zetten en door met ingang van de nieuwe dienstregeling ook het aanbod van openbaar vervoer met ongeveer 10 procent te verminderen. Dankzij deze maatregelen kan ongeveer 90 procent van de huidige dienstregeling blijven rijden."

De nieuwe dienstregelingen van de vervoerders zijn in nauw overleg met de provincie en gemeenten besproken en hebben een advies gekregen van de reizigersadviesraden (ROCOV’s). De dienstregeling kan volgens de provincie tussentijds worden aangepast als het aantal reizigers groeit of verder afneemt.