Afbeelding

Dirkslandse Watertoren in de schijnwerpers

De paars verlichte watertoren was de laatste zaterdag van november al even een feit. Na deze test kleurt de toren tot half december groen en blauw. Dat zijn de kleuren van CuraMare en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De verlichting vormt een eerbetoon aan de zorgmedewerkers, die midden in de tweede coronagolf weer extra hard aan de slag zijn. Bij de toren is een groot beeldscherm geplaatst, waarop een dankwoord voor deze werkers komt te staan.

Half december veranderen de kleuren. Dan is de watertoren niet langer een groen-blauw baken, maar kleurt het imposante bouwwerk rood en groen. Kerst is immers in aantocht. Op het scherm verschijnen kerst- en nieuwjaarswensen. Hoe het na de jaarwisseling verder zal gaan, is nog niet duidelijk, maar dat de watertoren eind april oranje zal kleuren en begin mei rood, wit, blauw lijkt zo goed als zeker.

Oude wens

Het aanlichten van de watertoren, een Rijksmonument dat eigendom is van de gemeente, is een oude wens van de Dirkslandse dorpsraad. Het daadwerkelijk realiseren van een uitgewerkt verlichtingsplan liet echter op zich wachten. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge kosten en de combinatie die de gemeente maakte met het verlichten van een drietal andere monumenten op het eiland, waaronder de kerk van Achthuizen.

Dat de oude wens om de watertoren in de schijnwerpers te zetten nu toch een feit is, is te danken aan Mimi van Loon. Zij trok de stoute schoenen aan en benaderde gemeente met haar eigen verlichtingsplan. Nadat ze een positieve reactie had ontvangen, ging ze sponsors werven. Niet minder dan zeventien bedrijven toonden zich bereid het aanlichten van de toren financieel of in natura te ondersteunen. Ook de gemeente verleent een financiële bijdrage. In Ab van der Valk van Happy Music vond Mimi van Loon een belangrijke medestander. Terwijl zij zich bezighield met de subsidieaanvraag en het werven van sponsoren, boog hij zich over de technische aspecten.

Permanente verlichting

De elektriciteit is aangelegd, de lampen staan er. Evenals het scherm, waar behalve dankbetuigingen en wensen ook de sponsors op te zien zijn. De paarse proef is achter de rug. Deze week gaan de lampen aan. Ze blijven – in de avond en nacht – twee jaar schijnen, steeds in andere kleuren. Over twee jaar zou er permanente verlichting moeten zijn als de plannen van de Stichting Watertoren Dirksland doorgaan.