Afbeelding

Neem en lees: Troost voor pelgrims

Voor ons allen komt het erop aan op welke weg wij reizen naar de eeuwigheid. Of we zijn wandelaar op de brede of op de smalle weg. Gods soevereine genade is er de oorzaak van dat zondaren tot pelgrims worden gemaakt op weg naar Sion. Het heeft Christus alles gekoste om voor hen de vloek van de wet te dragen. Voor hen geldt het woord uit Jesaja 53: de straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem. Ze worden door de Heilige Geest opgewekt uit hun geestelijke dood en leren wat het zeggen wil de grootste der zondaren te zijn. Op deze wijze zullen zij geleid en geleerd worden op weg naar het Jeruzalem dat boven is. Tot op de dag van vandaag laat God Zijn genade verkondigen en klinkt de boodschap tot onbekeerde medereizigers naar de eeuwigheid: ‘Laat u met God verzoenen.’ Dominee Krijgsman heeft in deze Schriftuurlijke-bevindelijke meditaties rekening gehouden met het kerkelijk jaar. Deze meditaties zijn geschikt om ze wekelijks te lezen, persoonlijk en in gezinsverband, maar lenen zich zeker ook voor een weekopening of weeksluiting.

De titel van deze bundel is genomen uit de eerste meditatie voor de eerste week van het jaar. De tekst is uit Psalm 121:8: ‘De HEERE zal uw uitgang en uw ingang bewaren, van nu aan tot in der eeuwigheid: ‘Troost voor pelgrims’.

… Op welke weg vervolgt u uw reis naar de nimmer eindigende eeuwigheid? Is het op de brede weg, die onherroepelijk ten verderve leidt? O, dan bidden we u: verlaat uw weg, o goddeloze; ja, verlaat uw gedachten, o ongerechtige man, en bekeer u tot de Heere, zo zal Hij Zich over u ontfermen, en tot onze God, want Hij vergeeft menigvuldiglijk (Jes.55:7). De Heere heeft zelfs bij Zichzelf gezworen dat Hij geen lust heeft in de dood van de goddeloze, maar daarin dat hij zich zal bekeren van zijn weg en leven. ‘Bekeert u, bekeert u van uw boze wegen, zegt de HEERE, want waarom zoudt gij sterven?’ (Ezechiël 33:11). O, wat is uw antwoord op deze plechtige oproep?

Deze meditaties zijn genomen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Neem en lees. Deze keurig uitgevoerde bundel zal zijn weg zeker vinden. In het bijzonder voor pelgrims, die zelf de weg niet weten. Ze zullen in Gods Woord en in deze bundel onderwijs vinden op de weg naar het hemels Jeruzalem.