Meditatie: In de goede richting

Ergens in het bergland van Juda staat een oude vader te zingen bij de wieg van zijn zoon. Met ogen verlicht door de Heilige Geest, en met een hart dat vol is van Gods liefde en genade. Zacharias zingt over zijn eigen zoon Johannes, die de voorloper van de Messias mag zijn. Maar over de wieg van zijn eigen jongen heen, mag Zacharia zien op dat andere Kind, dat geboren zal worden uit Maria: Christus, Die komt als het stralend licht voor mensen in duisternis en schaduw des doods! Maar Christus, Hij komt ook als de Vredevorst voor mensen, die de ware vrede missen. Door onze zonde kwam er diepe onvrede. Zoals Paulus dat zegt in Romeinen 3: de weg des vredes kennen zij niet. En al wat wij zelf proberen om die weg terug te vinden, loopt stuk op ons zondige en egoïstische hart. Hebt u dat al geleerd voor uzelf? Door het ontdekkend onderwijs van Gods Woord en Geest?
Omdat de Heere u zelf een halt toegeroepen heeft op de brede weg naar het verderf? Dan leert u beschaamd het hoofd te buigen en te belijden: ik heb de weg van de vrede niet gezocht, maar ik heb mij uitgeleefd in de vijandschap van mijn zondige hart. Maar dan verkondigt Zacharias in de laatste woorden van zijn lofzang een heerlijke boodschap: Christus is gekomen om vrede te brengen. En het Bijbelse begrip vrede, sjaloom bedoelt dan het volle heil. Het gaat om de verhouding met God, maar ook om het leven hier op aarde. Dat uiteindelijk de gebrokenheid van de zonde wordt weggenomen. Daarom is Christus op aarde gekomen. Daarom is Hij naar het kruis gegaan. Om vijanden met God te verzoenen. Door Zijn bloed. En eenmaal zal op aarde een eeuwige vrede aanbreken, wanneer Gods Koninkrijk komt in al zijn heerlijkheid. En nu wil Christus de vrede, die Hij verworven heeft uitdelen aan mensen, die in zichzelf alle vrede missen. Daartoe laat Hij Zijn Woord prediken om vrede te verkondigen. Daartoe zendt Hij Zijn Geest uit, om er deel aan te geven. Ook door deze meditatie zegt Christus tegen u en tegen jou: Verlaat uw dwaalwegen, en kom tot Mij. Want buigend aan Zijn voeten, mag u dat ervaren: Hij is onze vrede. Zijn bloed reinigt van alle zon­den. En Hij zegt tot u: Mijn vrede geef ik u, Mijn vrede laat ik U. Dan wordt uw leven op een ander spoor gezet. Van uw dwaalwegen afgebracht, en nu door Zijn kracht gezet op Gods weg. Hij zet uw voeten in de goede richting!
De uitdrukking die Zacharias hier gebruikt, bevat eigenlijk twee aspecten. Want het is de weg waarop de vrede gesmaakt wordt. Maar het is ook de weg naar de vrede. Wat kan er een stille vrede in je hart zijn, wanneer je in het geloof mag zien op deze Zaligmaker. Maar dan komt het er wel op aan, dat we Hem blijven zoeken. Want als we ons in beslag laten nemen door allerlei dingen, en als nieuwe zonden de overhand krijgen in ons leven, dan verdwijnt de vrede uit uw hart. En wat is het dan nodig dat de Heere Zelf ons weer op het goede spoor brengt. Ja, dat is Zijn trouw in het leven van Zijn kinderen: Wanneer uw voet de verkeerde richting kiest, misschien al een zijpad was ingeslagen, dan pakt de Heere als het ware uw voet en brengt die weer in de goede richting. Weer op het pad des vredes.
Zo gaat de Heere voort met Zijn werk en mogen zijn kinderen op weg zijn naar de eeuwige vrede. Want deze adventsweken zeggen het ons: Jezus komt terug, en dan zal het eeuwige vrederijk aanbreken voor allen die van Christus zijn. Neen, de goddelozen hebben geen vrede. Als u zonder Christus doorgaat, zal het einde van uw leven geen vrede zijn, maar een eeuwig omkomen. Daarom, zoekt de Heere met ernst. Bid om Zijn licht en Zijn leiding.
En luister naar Zijn Woord. Hij wijst u de weg: achter Christus aan. Dan gaat u in de goede richting. Op weg naar de eeuwige vrede.

De bergen zullen vrede dragen,
De heuvels heilig recht;
Hij zal hun vrolijk op doen dagen
Het heil, hun toegezegd!

(Psalm 72:2)

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 6 december 2002.