De locatie Westerweg/Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp waar de zes recreatiewoningen zouden moeten komen (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).
De locatie Westerweg/Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp waar de zes recreatiewoningen zouden moeten komen (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).

Gemeenteraad vaag over weigering recreatiewoningen Westerweg

Volgens de raadsman van grondeigenaar en initiatiefnemer J. van den Heuvel is er ook geen goede verklaring voor te geven. "Ik heb geen idee waarom de gemeenteraad dit niet wil, terwijl het prima in het meest recente recreatiebeleid past." Ook de Raad van State had tijdens de rechtszaak in Den Haag moeite om erachter te komen waarom de bouw van zes recreatiewoningen midden tussen andere veel grotere recreatieparken niet zou kunnen.

De gemeentewoordvoerder noemde allerlei redenen, zoals het belang van het openhouden van de gebieden tussen de zandwallen, het behouden van doorkijkjes en het lintbebouwingsbeleid. De bewering van de raadsman van Van den Heuvel dat het kleine recreatieproject juist wel in het beleid van de gemeente past, kon de gemeentewoordvoerder niet goed weerleggen.

Moed

Aanvankelijk leek het er zelfs op dat de gemeenteraad helemaal niet meer over een bouwplan in welke vorm dan ook wil praten. Maar aan het eind van de rechtszaak in de statige Gotische Zaal van de Raad van State gaf de gemeentewoordvoerder toch toe dat er best nog wel te praten valt over een andere invulling van het perceel. Daar putte de raadsman van Van den Heuvel wat moed uit. Want in de voorgaande periode leek de gemeenteraad alleen maar afwijzend te staan tegenover elk initiatief. En dat was opvallend, omdat het college van burgemeester en wethouders eerder een overeenkomst met Van den Heuvel hadden gesloten over de bouw van zes woningen. Volgens de gemeentewoordvoerder wist de gemeenteraad daarvan, maar besloot ze het bestemmingsplan toch niet vast te stellen. Daarmee nam ze het risico van een forse schadeclaim op de koop toe. De raadsman wees nog op een recente landschapsanalyse die de gemeenteraad zelfs heeft overgenomen. Daarin staat dat ook dat er in Ouddorp ruimte is voor dit soort kleinschalige recreatie-initiatieven.

Overleg

"Dat is wat Van den Heuvel het meeste stoort", zei diens raadsman. "In het afwijzingsbesluit staat alleen maar wat de gemeente niet wil. En niet wat ze wel wil. Dat is toch bij uitstek de ruimtelijke taak van de gemeenteraad. Ze had ook in overleg kunnen gaan om te kijken wat wel kan, bijvoorbeeld minder woningen, op een andere plek, of met andere ingangen. Maar dat is niet gebeurd. Ik hoop dat de gemeenteraad daar na de uitspraak wel over wil praten", aldus de raadsman.

De uitspraak volgt over enkele weken.