Motie Starterslening strandt opnieuw

De fracties van PvdA, CDA en VVD dienden gezamenlijk een amendement in om wijziging aan te brengen in het collegevoorstel Verordening startersleningen Goeree-Overflakkee 2020, waarvan de inhoud vorige maand beeldvormend is besproken.

Volgens de fracties komt het voorstel de starter onvoldoende tegemoet. Voorgesteld werd nu een ruimhartiger regeling toe te passen naar voorbeeld van Hoeksche Waard. De gemeente Goeree-Overflakkee zou deze aanpak moeten overnemen.

Naar 35.000 euro

Hoeksche Waard beschikt over een starterslening waarin de toegang ruimer is, het bedrag hoger ligt en de voorwaarden minder regeldruk geven. De belangrijkste aspecten zijn: Leeftijdsgrens is 36 jaar, de woning is om zelf te bewonen en de lening is maximaal 20% tot een bedrag van 35.000 euro. De financiƫle component vormde niet zo het probleem bleek in de discussie van raad en wethouder Markwat. Tegenover hetgeen in het amendement van de drie indieners werd geopperd over bredere toegang voor het kunnen verkrijgen van de lening, stond de mening van de overige fracties. Toegankelijk juist voor de eigen inwoners, de starters, mensen die al een jaar op het eiland zijn. Populair gesteld dus de bindingseis vasthouden. De stemming wees uit dat er geen besluit kon worden genomen. De stemmen staakten 14 - 14 en dus komt het amendement, al dan niet in gewijzigde vorm, weer terug op de raadsagenda in december. (Jaap Ruizeveld)