Afbeelding
Foto:

Nieuw systeem afval inzamelen start april 2021 met proeffase

De fractie EVV wilde meer informatie en dus schuift het dossier door naar de raadsvergadering in december. Eerst het hoe en waarom van de verandering. Eén van de belangrijkste redenen om te gaan werken met een gedifferentieerd systeem is dat de hoeveelheid afval per inwoner daalt en dat minder restafval en juist meer gescheiden afval per inwoner wordt ingezameld. De daarbij te hanteren tarieven/afvalstoffenheffing houdt in dat de heffing voor huishoudens afhangt van de hoeveelheid restafval die zij aanbieden. Dit systeem biedt, zo is de onderbouwing, een eerlijk en financieel verantwoorde afvalstoffenheffing waarin de hoogte van de heffing mede bepaald wordt van het aantal keer dat restafval wordt aangeboden.

Kosten verwerking

Kosten van afvalverwerking zijn dit jaar flink gestegen. Dat komt door prijsverhoging bij het inzamelbedrijf en zijn ook de gevolgen van marktwerking en o.a. ook door dalende opbrengsten voor grondstoffen als oud papier. In de informatiepagina van de gemeente in de lokale media wordt voor 2021 als belastingtarief voor afvalheffingskosten voor een gemiddeld huishouden 296 euro aangegeven. Nog 2 andere aspecten bij de beschreven verordening: De gemeente kent een kwijtscheldingsbeleid voor gemeentelijke belastingen voor huishoudens met een inkomen op minimumniveau en er kan reductie zijn voor bewoners die door een chronische ziekte of handicap te maken hebben met extra huishoudelijke afvalstoffen. Is hierbij differentiatie mogelijk?

Discussie

Het dossier leidde tot een zeer uitgebreide discussie waarbij allerlei details aanbod kwamen. Keijzer (CDA) vroeg zich bezorgd af of de tijd niet te kort is voor deze ingrijpende gedragsverandering. Het restafval moet verminderen, maar zijn ‘we’ er wel klaar voor? C. Grinwis (SGP) vroeg wanneer de effecten in zicht komen, drong aan op goed monitoren. Zichtbaar. Nijssen (VVD) had liever gezien dat de raad eerder in dit proces was betrokken. Het is cruciaal om burgers met goede communicatie te bereiken om de transitie te laten slagen. Eijkenduijn (PvdA) vond dat het nieuwe systeem voor de burger niet duurder mag worden en enkele fracties vreesden voor vervuiling in het buitengebied. Van den Berg (CU): Welke stappen worden gezet voor het centraal inzamelen van luiers? Welke huishoudens mogen een container van 140 liter gebruiken? De tarieven door het ophalen van grof vuil zijn nog hoog. Is het mogelijk om een aantal gratis rondes per jaar te doen? Wethouder Markwat moest in twee termijnen een groot aantal punten afhandelen. Maar voor afronding van het onderwerp moet men nog enkele weken wachten.