Er komt geen woningbouw op terrein Westerweg / Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).
Er komt geen woningbouw op terrein Westerweg / Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).

Geen woningbouw bij Westerweg in Ouddorp

De raad stemde donderdag in met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen bij het bouwplan op perceel Heerendijk 29 in Oude-Tonge. Het gaat hier om het realiseren van een bewaringsschuur die niet binnen het geldende bestemmingsplan Buitengebied Oostflakkee past. Bij de aanvraag omgevingsvergunning is hier een uitgebreide procedure van toepassing.

Opnieuw op de agenda, maar nu met het verzoek in te stemmen met de Landschapsanalyse Oude Nieuwlandseweg / Westerweg in Ouddorp. Het betreft het niet vaststellen in maart 2019 van het bestemmingsplan dat de bouw van 6 woningen op de hoek van genoemde wegen mogelijk zou maken. Tegen dit besluit tekende de initiatiefnemer beroep aan bij de Raad van State omdat aan de motivering van het raadsbesluit werd getwijfeld omdat er geen nadere landschapsanalyse ten grondslag zou liggen. Om dit gebrek te herstellen is er alsnog een analyse opgesteld.

Open landschap

Uit dit rapport blijkt dat in het bestemmingsplan onvoldoende rekening is gehouden met de waarde van het open landschap tussen de zandwallen en de schurvelingen. Een openheid die van essentieel belang wordt geacht. De raad stemde in met de geboden onderbouwing en met de kennis dat met de initiatiefnemer van het bouwplan een anterieure overeenkomst is gesloten met afspraken over de afwenteling van plankosten en planschade. Vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening is ervoor gekozen het behoud van het cultuurhistorisch waardevolle landschap te laten prevaleren boven de voornamelijk financiƫle individuele belangen van de grondeigenaar.