Afbeelding

Opinie: Corona als 'geluk bij een ongeluk' voor jaarwisseling

Het is een heldere zaterdagochtend ergens in december. Ondanks de kou stapt een man naar buiten, gewapend met een emmertje sop en schoonmaakspullen. Het is tijd om de auto eens grondig te reinigen. Na een halfuurtje is de auto helemaal geboend en gaat de man naar binnen om een emmer schoon water te halen. De auto moet immers nog afgespoeld worden.

Als de man terugkomt bij zijn auto, heeft hij tot zijn verbazing twee man publiek. Niet zijn vrouw en zoon die even checken of de auto wel helemaal schoon is, of twee buren die even een praatje komen maken. Helaas, het zijn twee ambtenaren van de gemeente. Of hij wel weet dat je auto wassen op openbaar terrein een overtreding van de wet milieubeheer is. Dat de sop die hij gebruikt de grond verontreinigt. De totaal verbouwereerde autopoetser blijft achter met de emmer water in zijn ene hand en een bekeuring van een paar honderd euro in de andere.

Enkele weken later viert Nederland massaal oud en nieuw. Zoals gebruikelijk gaat er die dag voor miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in. De resten ervan zijn nog tot in april op straat en in de natuur te vinden.

Vooral nadelen

Bovenstaand verhaal is meerdere keren echt gebeurd in Nederland. Het is voor velen herkenbaar: wie op nieuwjaarsdag op bezoek gaat bij familie of vrienden, moet met de auto of de fiets tussen de vuurwerkresten door slalommen. Want vuurwerk afsteken is voor veel Nederlanders een leuke traditie, maar opruimen, ho maar.

Ook de natuur en de dieren zuchten rond de jaarwisseling onder deze traditie. Veel huisdieren zitten de hele week trillend van angst in een hoekje. Bij het afsteken van vuurwerk komen ook zware metalen en plastic vrij. Echt bevorderlijk voor de het milieu is dat niet. Om nog maar te zwijgen van de mensen met een longziekte (dat zijn er volgens het Longfonds ongeveer een miljoen in Nederland), die zich met name in de uren rond de jaarwisseling beter niet buiten kunnen wagen vanwege de hoge concentratie fijnstof in de lucht. Je zou er haast een longziekte door oplopen.

‘Het is een leuke traditie’ weegt als argument voor vuurwerk rond de jaarwisseling al lang niet meer op tegen de nadelen. Want de enorme drukte op de eerste hulp en blijvend letsel voor slachtoffers is nog niet eens benoemd. Door corona staan de ziekenhuizen al onder zware druk, de jaarlijkse golf aan vuurwerkslachtoffers zou die druk alleen maar vergroten. In dat opzicht is het vuurwerkverbod een logisch besluit.

Goede eerste stap

Er is best iets te zeggen voor het verbieden van auto’s wassen op straat. Of in ieder geval eisen te stellen aan de schoonmaakmiddelen die je ervoor gebruikt. Maar zolang de overheid de enorme milieuvervuiling rond de jaarwisseling niet aanpakt, is een bekeuring voor het wassen van je auto op straat een beetje potsierlijk. Het algehele verbod op vuurwerk dit jaar en het verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen, singleshots en Chinese rollen in algemene zin, is in dat opzicht een prima eerste stap.

Voor de echte liefhebbers is een centrale vuurwerkshow per gemeente of woonkern vanaf volgend jaar een prima oplossing. Als we van de corona-ellende af zijn tenminste.