Ethiek: Vrijheid

De betreffende rechter, Samuel Alito, wees erop dat de vrijheid van religie in Amerika geen onbedreigd bezit is. Hij wees ook op bepaalde zaken waarbij burgers hun vrijheid toch deels werd ontnomen. Door de liberale wetten en het doorgeschoten gelijkheidsdenken komen de klassieke grondrechten onder druk te staan. Bovendien komen daar de huidige coronamaatregelen nog bovenop. Het zou zomaar kunnen dat de overheid zich gaat bemoeien met dingen waar van oudsher terughoudendheid belangrijk was.

Daar komen de recente verkiezingen in Amerika nog bij. We weten dat de nieuwe president waarschijnlijk Joe Biden zal zijn. In Nederland zijn de media daar bijna euforisch over. Het lijkt soms wel alsof deze man een soort nieuw tijdperk moet inluiden. Net als destijds bij Obama zijn de juichtonen niet van de lucht. We weten inmiddels dat Obama eigenlijk vrijwel niets tot stand heeft gebracht. Alleen de afbraak van het klassieke Amerika ging onder zijn leiding verder. Over Trump valt ook veel te zeggen. Zijn persoonlijke keuzen en optreden waren soms best schokkend. Ook zijn verleden roept de nodige vragen op. Maar als het ging om grondrechten, de grondwet en de plaats van de overheid in de samenleving dat was de opvatting van hem zonneklaar. De overheid moet zich beperken als het om fundamentele vrijheden gaat. Vrijheid van godsdienst was inderdaad bij zijn regering in goede handen.

Dat zal de komende tijd anders worden. In de Democratische partij is een hele duidelijke beweging naar een seculier model van samenleven. Vooral rond het thema gender kunnen er wel eens wonderlijke dingen aan de orde komen. Het lijkt soms wel alsof alle rede verdwenen is. Iets soortgelijks zie je in Nederland rond zwarte piet. Sommigen doen net alsof dit het grootste probleem van onze samenleving is. Uiteraard weten we dat er vormen van racisme zijn. Ook moeten we racisme krachtig veroordelen. Maar het gaat veel te ver om dit maar zo ongeveer als het grootste kwaad in onze samenleving te duiden. Laten we dan wat meer oog hebben voor andere zaken. Ik krijg de indruk dat we ons beter bezig kunnen houden met het functioneren van de overheid (denk aan de kwestie rond de toeslagen), criminaliteit, integratie van vreemdelingen en de steeds verder invloed van Europese wetgeving. Op dit terreinen zijn belangrijker dingen gaande dan op een verschijnsel wat op zichzelf wel aanwezig is maar niet echt dominant. Elk mens kan in vrijheid over straat en ook voor mensen met een andere huidskleur zijn er mogelijkheden genoeg in ons land. Nogmaals, er is discriminatie, zeker, maar we moeten het niet overdrijven.

Terug echter naar de ontwikkelingen in Amerika. Het is een veeg teken als een rechter van het hoogste gerechtshof dergelijke dingen gaat zeggen. Rechters plegen over het algemeen nogal terughoudend te zijn. Zeker zullen ze zich maar marginaal inlaten met de politiek van een land. Daarom is de waarschuwing van deze rechter te meer van belang. Er zijn dingen in onze samenleving aan het verschuiven. Soms vraag je jezelf af of er nog wel plaats is voor minderheden en voor duidelijke Bijbelse standpunten. We schuiven langzaamaan in een richting waardoor er een vervreemding ontstaat in ons eigen land. De kerk, het geloof en de Bijbel zijn reeds verdwenen naar de marge van de samenleving. Nog even en dat mogen we ook niet meer vrijuit over God en Zijn Woord spreken. Het is goed dat een rechter uit Amerika daar nadrukkelijk de vinger bij legt. En laten christenen voor de samenleving en de overheid bidden. De Heere is de Hoorder van het gebed.