Afbeelding
Foto:

Column: Het komt altijd weer goed

Anders was dat voor onze dochters, die zich in deze tijd meer dan ooit zorgen maakten over de corona-problematiek in binnen- en buitenland (en dan met name in de zuidelijke regionen van Europa). Want wie komt alle jaren weer uit Spanje varen? Juist. En kon dat nu wel? En - minstens zo belangrijk - was het eigenlijk wel verantwoord voor een man die gezien zijn leeftijd toch behoorlijk diep in de risicogroep zat?
Ondertussen liep het ook in eigen land uit de hand en gingen we in een gedeeltelijke lockdown, iets wat onze dochters bijna een paniekaanval bezorgde. "Kan hij nu het land wel in?" vroeg onze oudste - die naar eigen zeggen niet meer in de Sint gelooft, maar als het om zijn komst ging, toch zichtbaar heen en weer geslingerd werd tussen hoop en vrees. Oma, die toevallig op visite was, stelde haar haastig gerust, door te vertellen dat ze - het was eind oktober - Sinterklaas al had gezien en hij dus al in het land was. Ik wierp haar nog een waarschuwende blik toe, maar het was al te laat. De meiden hesen zich naar aanleiding van dat heuglijke nieuws in sneltreinvaart in hun pietenpakken en binnen vijf minuten schalden de Sinterklaasliedjes een dikke twee weken eerder dan gepland al door de woonkamer. En zo werd het een voor ons bijzonder lange aanloop naar de intocht (dat die intocht haaks op de beweringen van oma stond, leek onze dochters overigens te ontgaan).
De vreugde was groot toen de goedheiligman na de traditionele problemen - de kolen waren op en de hoofdpiet was even de weg kwijt - veilig aanmeerde. "Het komt altijd weer goed, hé mama," merkte onze oudste opgelucht op. Ik vond dat een opbeurende gedachte die we er - in tegenstelling tot de Sinterklaasliedjes die nu al weken door het huis schalden en de bijbehorende dansjes die ons interieur al behoorlijk ontwricht hadden - ook na pakjesavond maar in moesten houden.

De leukste columns van Caroline Kraaijvanger zijn nu gebundeld in het boekje 'Gebruiksaanwijzing niet bijgesloten'. Het boekje is vanaf nu voor € 9,95 verkrijgbaar bij de Bruna in Ouddorp, Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en online te bestellen via www.carolinekraaijvanger.nl