V.l.n.r. Jack Robbemond, Aad de Kool en Piet Bakelaar bij de molen van Achthuizen (Foto: Kees van Rixoort).
V.l.n.r. Jack Robbemond, Aad de Kool en Piet Bakelaar bij de molen van Achthuizen (Foto: Kees van Rixoort).

Serie dorpsraden op G-O: Achthuizen: het kleinste dorp met de grootste ambitie

De Kool, Bakelaar en Robbemond zijn nog maar net in functie. Eerder dit jaar stopte de vorige dorpsraad van Achthuizen. De bestuursleden zetten er om diverse redenen een punt achter. De een ging de politiek in, de ander was zwanger – en ga zo maar door. De bekendmaking was tijdens een bewonersavond. Aad de Kool, die in de zaal zat, was wel bereid het vervolg van de bijeenkomst voor te zitten.

“Toen vanuit het publiek de vraag kwam waarom ik zelf niet in de dorpsraad wilde, heb ik gezegd: oké, onder de voorwaarde dat er minimaal nog twee en bij voorkeur drie mensen bij zouden komen.” Het bleef op dat moment bij twee: Piet Bakelaar, die na zijn pensionering op zoek was naar een nieuwe tijdsbesteding, en Jack Robbemond.

Hulp bieden

Het drietal – “We zijn alle drie van hands-on” – kreeg door corona te maken met een valse start, maar heeft in korte tijd toch al het een en ander op poten en in de steigers gezet. Daarbij gaat het niet om activiteiten. Piet Bakelaar: “Er komt in Achthuizen veel uit de lokale gemeenschap. Er wordt van alles georganiseerd. De dorpsraad wil altijd hulp bieden, maar wij zijn niet van het organiseren. Wij gaan niet op de stoel van de verenigingen zitten.” Aad de Kool noemt dat het faciliteren van de kracht die in het dorp zit.

Na hun aantreden, hebben ze zich eerst eens goed verdiept in de materie. Ze hebben zich laten bijpraten door de medewerkster kern- en buurtgericht werken van de gemeente. En ze hebben de stukken erbij gepakt. Wat speelt er in Achthuizen, dat was de belangrijkste vraag. Wat doen de verenigingen? Hoe ziet de begroting van de dorpsraad eruit? Wat is er al gerealiseerd? “Vervolgens kwam de vraag op tafel wat we kunnen betekenen. Wat de toegevoegde waarde van de dorpsraad kan zijn”, zegt De Kool.

Dorpsvlag

Bijvoorbeeld werk maken van beeldbepalende zaken als plantenbakken en een dorpsvlag. Een vlag, die tover je niet zomaar tevoorschijn. Vrijwel alle dorpen op Goeree-Overflakkee hebben een wapen, waarop de dorpsvlag is gebaseerd. Maar Achthuizen heeft geen wapen. Tja, hoe ontwerp je dan een vlag? De dorpsraad dacht: we schakelen het dorp zelf in.

“We hebben groep 8 van basisschool De Achtsprong en, via de nieuwsbrief, de mensen in het dorp opgeroepen om een vlag te ontwerpen. De inzendingen laten we bekijken door een professional, want de vlag moet wel een zekere kwaliteit hebben: geen harkje met vijf poten… Daarna kiest de dorpsraad twee ontwerpen en die leggen we voor aan de 1100 bewoners van Achthuizen met de vraag: wordt het de een of wordt het de ander?”

Een vlag moet uitstralen dat het goed toeven is in en rond het dorp tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge. De kracht van Achthuizen zit dus in onder meer de polder, de kleinschaligheid, de rust. “De gemeente heeft in het recreatiebeleid ook de oren en ogen opengezet voor dit deel van het eiland. Dat spreekt ons aan”, zegt De Kool. “Er gebeurt al van alles. Wist je dat hier vijf B&B’ s zijn? Dat die opereren in het hogere financiële segment? En dat die vrijwel continu vol zitten? Er is pas ook een minicamping gestart.”

“De economie stimuleren, daar moeten we energie op zetten, maar wel in harmonie met de rust van de polder. Het lijkt soms wel of de tijd stilstaat hier, maar dat is juist de kracht van Achthuizen. Dat moeten we promoten en dat moet in de mindset komen: dat het hier goed toeven is. En ja, een dorpsvlag helpt daarbij. Het zorgt voor verbinding, zonder dat je elke week een keer de vlag hijst en daarbij met z’n allen het Flakkeese volkslied staat te zingen.”

Plantenbakken helpen ook. Ooit stonden die er om het dorp op te fleuren, maar nu zijn ze verdwenen. De dorpsraad pleit voor een herintroductie van de bakken en hoopt op dorpelingen met groene vingers die de verzorging op zich willen nemen. “We leggen de verantwoordelijkheid bij het dorp.”

Rotonde

Behalve de vlag en de plantenbakken is de dorpsraad ook meteen op de nieuwe rotonde in de Schaapsweg gesprongen. Figuurlijk dan. “Waarom is die rotonde er gekomen? Ik zie het nut niet. Wat is de grotere gedachte erachter? Is dit provinciaal beleid? Dat zijn we nu aan het uitzoeken”, zegt de voorzitter. Secretaris Bakelaar: “Ze hadden het geld voor die rotonde beter in het verbeteren van de N59 kunnen stoppen.”

Het was ook nodig om erop te springen, omdat al op de eerste dag van de aanleg het verkeer in Achthuizen muurvast kwam te staan. “We hebben aan de bel getrokken en in no time waren er verkeersregelaars en omleidingsroutes.”

De wegen in en rond het dorp – en dan vooral het gebruik ervan – vragen sowieso de aandacht. “Voor fietsers kan het gevaarlijk zijn”, zegt Piet Bakelaar. “Bedrijven in de polder zijn groot geworden, wat tot veel vrachtverkeer leidt. Om dat in goede banen te leiden is er nu een voorstel om het via bebording over de ‘buitenring’ te leiden. Daar kunnen wij ons in vinden.”

De verkeerveiligheid in het dorp is een thema waarmee de dorpsraad graag aan de slag gaat. In overleg met de bewoners, dat momenteel vrij lastig is vanwege de coronabeperkingen. “We willen wel, maar kunnen niet veel. Eigenlijk is 2020 een verloren jaar”, zegt De Kool. Zeker het belangrijkste kruispunt in het dorp, dat vrij ingewikkeld is, zou veiliger moeten worden.

Langer thuis

Een ander thema voor de toekomst is ‘langer thuis’: mensen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen, ook als er zorg nodig is. Dat kan natuurlijk alleen als de woningen en de woonomgeving daarop zijn ingericht en er voorzieningen zijn die dat mogelijk maken. “De aanleiding voor dit thema is de aanleg van glasvezel. Glasvezel gaat helpen om ‘langer thuis’ te realiseren. Dat gaat het dorp en de mensen verder helpen.” De mensen in Achthuizen zien zelf ook de voordelen van glasvezel. Tijdens een bewonersavond eerder dit jaar onthaalden verreweg de meeste aanwezigen de aanleg van deze nutsvoorziening met een positieve reactie.

Met het oog op ‘langer thuis’ en de huisvesting in Achthuizen in het algemeen, overlegt de dorpsraad met woningcorporatie Oost West Wonen. “We zoeken ook contact met politieke partijen”, zegt Piet Bakelaar. “Om te kijken wat ze voor ons dorp kunnen betekenen.”

De dorpsraad barst en bruist van de ideeën en plannen. Bijvoorbeeld om ook in Achthuizen een Buurtpreventieteam van de grond te krijgen. “Dat kan onder meer verdachte situaties signaleren, de verlichting in achterpaden controleren en letten op te hard rijden.” Een onveilige situatie die al is aangekaart, betreft de pas gegraven sloot bij de skatebaan: de slootkanten zijn veel te steil en vormen een gevaar voor kinderen die daar spelen.

Dorpsfeest

Een ander pril plannetje is het in de steigers zetten van een dorpsfeest. Dat zou in 2025 moeten plaatsvinden, want dan bestaat Achthuizen vierhonderd jaar.

Plannen, ideeën, suggesties – ze vallen allemaal onder de paraplu die het dorp moet opstoten in de vaart der volkeren. “Wij hebben een droom voor Achthuizen. Wat voor droom? Dat het dorp een positie inneemt waar het echt goed toeven is, waar doelgroepen de kwaliteit vinden die het oosten van Flakkee te bieden heeft. Daar willen we aandacht voor genereren. Pas sprak ik nog iemand in Rotterdam, die niet wist dat dit in de achtertuin van het grootstedelijke gebied te vinden is…”, zegt voorzitter Aad de Kool.

“Onze toekomst is kansrijk als we onze unieke kwaliteit behouden en daar nieuwe kwaliteit aan toevoegen: glasvezel, langer thuis, veiliger verkeer, een dorpsvisie. De dorpsraad wil wat bereiken, niet voor onszelf, maar voor het dorp.”