Afbeelding

Tijdelijk inzetten van fors deel Eneco-gelden baart coalitie zorgen

Hendrik Herweijer (SGP) stelde dat de ontwerpbegroting niet vrij is van onzekerheid. Kijkend naar de reserve sociaal domein die nu binnen enkele jaren lijkt te verdampen. De SGP-fractie vond het ongelukkig dat de begroting sluitend is gemaakt door uit te gaan van een hogere bijdrage vanuit het rijk voor uitvoering van de Jeugdwet. Maar gelden opnemen in de begroting waarvan het niet zeker is dat je die terugkrijgt past niet bij de solide manier van begroten die de SGP voorstaat. De fractie waardeert het dat het college met een herstelplan is gekomen, om onder preventief toezicht van de provincie uit te komen. De inzet van een fors deel van de Eneco-gelden baart zorgen. Op korte termijn zullen nu duidelijke keuzes moeten worden gemaakt over bezuinigingen.

Een solide, structureel sluitende begroting is belangrijk. Immers omvangrijke opgaven zijn nog niet in de begroting verwerkt, zoals de toekomst van de zwembaden en het verder ontwikkelen van Fort Prins Frederik. Ook zijn er grote investeringen gepland zoals het integraal huisvestingsplan (IHP) voor het primair onderwijs en de voetbalaccommodaties. "Wij kunnen het ons niet veroorloven dat de kosten uit de pas gaan lopen. De SGP miste in de begroting Smart Water en Paulina.nu. Om alle opgaven goed uit te kunnen voeren, is een goed toegeruste gemeentelijke organisatie nodig. Op het terrein van ICT is er geen reden om tevreden achterover te leunen. Ook het ziekteverzuim blijft een aandachtspunt, al zijn er daarbij ook positieve ontwikkelingen."

inwoners en bedrijven

"Bij alles wat de gemeente doet, moeten we onze inwoners en bedrijven in het oog houden", aldus Herweijer. "De algemeen directeur van de VNG schreef recent: 'De meest kwetsbare mensen worden door de overheid het slechtst geholpen.' Laten wij er als gemeente alles aan doen dat dit voor onze gemeente niet geldt. De SGP vraagt aandacht voor de communicatie vanuit de gemeente met burgers. Nog te vaak gaat dat niet goed en worden burgers van het kastje naar de muur of met een kluitje in het riet gestuurd. We hebben er dit jaar ook meerdere voorbeelden van langs zien komen in raadsbijeenkomsten. Neem inwoners en hun vragen en ideeën serieus. Maak serieus werk van burgerparticipatie, al moet daarbij wel worden vermeden dat verkeerde verwachtingen worden gewekt. Inwoners krijgen komende jaren ook te maken met ingrijpende trajecten, zoals de warmtetransitie, ‘van het aardgas af’. Laten we daarbij realistisch zijn en vooral de leveringszekerheid en betaalbaarheid niet uit het oog verliezen."

Politie

Als het om veiligheid gaat, blijft de beschikbare politiecapaciteit een punt van zorg voor de SGP. "Zowel grotere dreigingen (zoals ondermijning) als kleinere zaken (zoals diefstallen) moeten aangepakt kunnen worden. Het is (om maar een voorbeeld te geven) gewoon niet goed uit te leggen dat landbouwers na meerdere diefstallen van peperdure GPS-apparatuur uit landbouwvoertuigen bij de politie te horen krijgen dat men het geen prioriteit kan geven." Herweijer begon zijn beschouwing met de dichtregel “Velen zeggen: Wie zal ons het goede doen zien?” De dichter van dit lied zegt: “Verhef Gij over ons het licht van Uw aanschijn, o HEERE.” Hij kijkt omhoog en vraagt of God hem in gunst wil aanzien. En dan voegt hij eraan toe: dat geeft vreugde, dat zorgt voor vrede. En: ‘God zal mij doen zeker wonen’."

Johan de Vos (VKGO) stelde dat niets normaal is vanaf de maand maart. Er is veel leed en verdriet onder de bevolking. Daarnaast is in deze pandemie ook de economie in problemen gekomen. Vitale Kernen vindt het goed en passend dat de raad eerder het besluit nam – om naast de rijkssteun – ook extra 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de lokale economie, verenigingen en stichtingen. "Wat het begrotingsjaar 2021 gaat worden is moeilijk te zeggen. Hoeveel geld stelt de rijksoverheid onze gemeente Goeree Overflakkee ter beschikking stelt is nog onduidelijkheid. Het eerder ingezette anticiperend beleid, blijkt een verstandige keuze. Er is afgelopen jaar veel gebeurd of in gang gezet, waarvoor onze complimenten. Van de school campus tot het fort in Ooltgensplaat. Bijdrage aan het veiliger maken van de N59, transitie binnen Webego naar een mens ontwikkelbedrijf, het respijthuis inspanningen bij schuldhulpverlening en bibliotheek op school is verder uitgerold. Denk ook aan het daadkrachtig inzetten van preventiebeleid en onderzoek naar alcohol-en gameverslaving. Ook wordt er nu ook hard gewerkt aan de harmonisatie van de voetbalverenigingen."

Waterstof

Het college feliciteerde de inwoners van Stad aan 't Haringvliet met de vrijgekomen 5,6 miljoen euro subsidie voor het overgaan van aardgas naar waterstof. De Vos: "Waterstof roept echter nog veel vragen op zoals de veiligheid maar ook de toepasbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Dit zijn wel de pijlers voor de haalbaarheid. Er zijn volgens ons nog diverse open eindjes." Vitale Kernen hoopt dat de inwoners enthousiast blijven over de transitie misschien wel naar andere vorm. Ook de RES (Regionale Energie Strategie) is een ontwikkeling die door Vitale Kernen kritisch wordt gevolgd. "Het zou zomaar kunnen dat er weer een druk op ons eiland komt te liggen. Het standpunt van de fractie is: meer windmolens zijn onbespreekbaar."

Starterswoningen zijn voor Vitale Kernen belangrijk. "Aan deze behoefte moet meer invulling worden gegeven. Zeker in de kleine kernen, om de leefbaarheid op peil te houden. Ten slotte vindt de fractie dat er geen nieuw gemeentehuis moet worden gebouwd, maar dat ingezet wordt op duurzame renovatie van het huidige gebouw."

Daniël Huising (CDA) bracht zijn beschouwing onder de noemer Balans. Enerzijds zuinig zijn op het eiland, de kust, de ruimte en het karakteristieke landschap. Anderzijds mag dat nooit leiden tot stilstand. "Toekomstige generaties mogen rekenen op een eiland dat meegaat met zijn tijd en zijn voorzieningen bijzonder goed op orde heeft." De fractieleider sprak zijn zorg uit over de afnemende openbare leefruimte in de kernen en vroeg de gemeente om de provincie scherp te houden bij aanpassingen van wegen zoals bij Nieuwe-Tonge, waar men al zo lang wacht op een veilige oversteek. Digitale mobiliteit is ook belangrijk. In de toekomst biedt het 5G en 6G netwerkmogelijkheden voor nieuwe vormen van openbaar vervoer, precisie landbouw en complexe ziekenhuiszorg. In dat kader hoopt het CDA dat glasvezel voor iedere kern beschikbaar komt. Balans zoeken wil het CDA ook in de woningbouw in alle kernen en door na te denken over innovatieve woonvormen zoals tiny houses. "Zorg voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor jonge gezinnen." De fractie is blij dat ook ingezet wordt op goede en menswaardige huisvesting voor arbeidsmigranten. Huising is positief over het vrijmaken van extra geld voor ondermijning. "Over het algemeen kijken wij altijd kritisch naar oplopende budgetten, maar in dit geval roepen wij de burgemeester op terug te komen naar de raad als dit bedrag niet voldoende is." Het CDA wil dat de capaciteit om criminele en malafide activiteiten aan te pakken, toereikend is.

Juiste keuzes maken

Addy Rijerkerk (VVD) benoemde het thema 'De juiste dingen doen voor het eiland, ook in crisistijd'. De fractie sprak het volle vertrouwen uit in wethouder en ambtenaren die de begroting samenstelden. "Dat de provincie - als toezichthouder - zonder het aanbrengen van enkele aanpassingen de begroting niet zou accepteren is nu een gegeven, maar het herstelplan is in de maak." Uiteraard wil de VVD graag een sluitende meerjarenbegroting die structureel in evenwicht is. "Dat 2021 in deze begroting niet sluitend is, vinden wij niet fijn maar begrijpen het. De raad zal juiste keuzes moet maken de komende tijd, dat is duidelijk. Er zijn belangrijke projecten die nog niet financieel vertaald zijn. VCP macro Middelharnis; Toekomst zwembaden en Fort Prins Frederik. Het sociaal domein vereist veel aandacht. De kosten rijzen de pan uit." Blij is de fractie dat er een coronasteunfonds is ingesteld voor ondernemers en voor verenigingen en stichtingen. Rijerkerk stipte kansen aan voor het eiland om er te komen wonen, stelde dat arbeidsmigranten fatsoenlijke huisvesting verdienen en wees op de revitalisering van de recreatieparken. Hij rondde af met de opmerking dat een langgekoesterde wens vanuit ondernemers en bezoekers met een 24/7 tijdelijke toiletvoorziening in Middelharnis is ingevuld.

Hendrik Herweijer:  "Wij kunnen het ons niet veroorloven dat de kosten uit de pas gaan lopen." (Foto: Wim van Vossen)