Zorgen bij onder meer de ChristenUnie over de financiering van het doorontwikkelen van Fort Prins Frederik (Foto: Topview Luchtfotrografie).
Zorgen bij onder meer de ChristenUnie over de financiering van het doorontwikkelen van Fort Prins Frederik (Foto: Topview Luchtfotrografie). Foto:

Breed scala van aandachtspunten en wensen bij oppositiepartijen

Fractieleider Bert Tuk (ChristenUnie) toonde zich terughoudend in zijn statement. "De effecten van corona - de gezondheid en het welzijn voor jong en oud - gaan veel verder dan de financiële gevolgen van het virus op het eiland, dus blijf monitoren. Met name gericht op de noodzakelijke maatregelen om het virus te kunnen indammen en wat dit betekent voor onze lokale economie." Aandacht had hij ook voor het Sociaal Domein, vooral de jeugdhulp en verslavingspreventie. Zorgen zijn er bij CU om de risicobeheersing bij grote projecten zoals herstel Havenkade, doorontwikkeling ‘t Fort, aanbesteding Campus Noord. "Goed dat er aandacht is voor bestrijding van mensenhandel, maar ook de recente vondst op ons eiland van materialen om synthetische drugs te produceren, maakt duidelijk dat we alert moeten blijven." Tuk hield ook een pleidooi voor veilig fietsen en oplaadpunten. Bij de CU heerst tevredenheid over de plannen Respijthuis die nu concreter worden. Ook was Tuk blij dat het zwemdiploma wordt opgenomen in het Kindpakket en dat bedrijven worden gestimuleerd om te vergroenen en daarbij worden geholpen.

PvdA

Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) sneed, na het uitspreken van steun aan zorgmedewerkers in deze viruspandemie, vier onderwerpen aan met gelijk de aankondiging van moties. "Sporten is meer dan alleen bewegen. Maak sportbeleid integraal bij alle plannen. We moeten ook zorgen dat burgers die, door beperking en of geen geld hebben, mee kunnen sporten en bewegen. Cultuur is het stiefkind van de gemeente. Er gebeurt wel veel (muziek en erfgoedgebied) maar cultuur is ook kunst. Niet alleen kunst maken maar het ook beleven. Het hebben van vast werk is essentieel voor een gevoel van eigenwaarde maar ook voor een economie. Geen werk betekent verschraling. De gemeente kan meer mensen in eigen dienst nemen in plaats van inhuren. Als PvdA strijden wij voor vast werk en een fatsoenlijk salaris. Meer woningbouw is nodig; huizen voor starters en meer sociale woningbouw. Een wijziging van de starterslening zal het mogelijk maken gemakkelijker aan een woning te komen."

EVV

Aat van Alphen (EVV) wees op de uitholling van de democratische legitimiteit. "Het Rijk heeft steeds meer de neiging gemeenten te zien als uitvoerende organisaties. Allerlei klankbordgroepen, maar de politieke inbreng is nul." Vanuit historisch perspectief (voorbije 400 jaar) schilderde de fractieleider de verhouding gemeente-provincie. Daarbij met voorbeelden aangevend dat de provincie zijns inziens weinig heeft met het landelijk gebied. De provincie beziet het platteland vooral als het door Jacques Brel bezongen le plat pays. Het vlakke land. "Dat verandert als de provincie in problemen komt en ruimte nodig heeft, zoals recent bij de windmolens, op de Brouwersdam een getijdencentrale en in Oude-Tonge wordt waterstof uitgevonden. Energy Island. De gemeente doet haar uiterste best en de provincie prijst de gemeente. De provincie wijst zonder daarover een besluit te nemen pilots aan voor de aanleg van zonnevelden. Knoeiwerk in optima forma, maar het doel heiligt de middelen. En daar staan we weer. Met 22 Megawatt te veel aan wind en toch met lege handen. Onze boodschap: meer werk maken van wat wij zelf belangrijk vinden en als dat zich niet zou verhouden met het provinciaal belang dan horen wij dat wel."

Vol Vreugde

Binic Vreugde (Vol Vreugde) richtte zijn focus op twee hoofdthema’s: wonen en verkeer. Hij had een compliment voor allen die op het eiland actief zijn om het coronavirus er onder te krijgen. "In de komende tijd moeten besluiten worden genomen die het huishoudboekje van de gemeente zwaarder zullen belasten. Vol Vreugde is bezorgd over de starter op de woningmarkt, maar ziet kansen om juist in deze crisisperiode het vertrek van jongeren naar de Randstad te verminderen. Daarbij gaat het niet alleen om ruimte voor betaalbare huizen maar ook om wat er te beleven is en de kwaliteit van voorzieningen Pleidooi voor bijstelling van de woonvisie." Verder wil Vol Vreugde subsidie voor musea, dorpshuizen en ook voor festivals. "Pak de uitdaging op om de verschillende partijen(wegbeheerders) op één lijn te krijgen voor een goede verkeerssituatie op het eiland. En tenslotte, afval scheiden loont niet als het standaardtarief van eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens gelijk op gaat. Verwerk een deel van het standaardtarief in het verbruikstarief."

Groep Jan Zwerus

Jan Zwerus (Groep Jan Zwerus) wees op de sombere financiële en economische cijfers van het tweede kwartaal waarin het bruto binnenlands product met 8,5 procent daalde. "Wees voorzichtig met het omgaan van belastinggeld. Grote projecten zoals de bouw van een nieuw gemeentehuis en een nieuw zwembadmoeten voorlopig worden uitgesteld. We ontkomen niet aan bezuinigingen. Te beginnen met Smart Water. De alternatieve duurzame projecten voor aardgas zijn veel duurder qua investering en kosten. Dit geeft onvrede en verzet bij bewoners. Kijk naar de waterstofwijk in Stad aan ’t Haringvliet en de aardwarmtewijk Molenpolder in Oude-Tonge. Zowel voor aardwarmte als voor waterstof gebruikt men pompen en elektrische apparaten. Hoe wil het gemeentebestuur de inwoners overtuigen dat aardgas de grote boosdoener is? Bewoners van genoemde wijken zullen ontevreden zijn over de hoge elektriciteitskosten en het de politiek kwalijk nemen dat nooit in gemeentelijke voorlichting over duurzame andere projecten werd gesproken."