Afbeelding

Acht tegendraadse lessen over werk en het goede leven: De kracht van rust

Misschien ligt de kracht allereerst wel in de basishouding en in het weten dat wat vandaag op je pad komt genoeg is. Je opgejaagd voelen door druk van de agenda en allerlei verwachtingspatronen leidt niet zelden tot burn-out-achtige klachten of depressie. Het overvragen van onszelf in een hang naar perfectionisme of om gevoelens van ‘niet goed genoeg’ te zijn te onderdrukken kunnen ons danig in de weg zitten om te leren rust te nemen.

Ontdek (voor het eerst of opnieuw) wat de waarden zijn waaruit je wilt leven. Wat is voor jou belangrijk? Die waarden geven bevlogenheid en zijn de beste preventie tegen burn-out. Ontdek ze door jezelf vragen te stellen als ‘waar wil ik vandaag beschikbaar voor zijn’ en ‘aan wie of wat schenk ik ‘het goud’ van mijn dag’?

Wanneer je steeds op de toppen van je kunnen functioneert, raken de energiebronnen die in de hersencellen zijn opgeslagen uitgeput. Onderzoekers ontdekten dat in periodes van rust de hersenen een vernuftig schoonspoelsysteem toepassen. In rust spoelen de hersenen de neuronen schoon van ‘giftige’ stoffen die ontstaan tijdens een activiteit. De zogenoemde gliacellen liggen als leidingen om het bloedvatenstelsel in de hersenen heen en voeren tijdens rustpauzes de afvalstoffen (proteïnen) uit de hersenen af. In rust verloopt dit proces sneller en zo wordt de reinigende werking van de hersenen op orde gehouden.

Lessen uit Benedictijnse traditie

Een balans vinden tussen onbereikbaar en beschikbaar zijn is een heilzame manier om rust te vinden in het werkzame leven. Lessen uit de Benedictijnse traditie zijn leerzaam als het gaat om het oefenen in beschikbaarheid én rust. De lessen die hieruit voortvloeien zijn even simpel als doeltreffend: zorg dat je planning op orde is, neem afrondtijd voor elke klus, neem tijd tussen de verschillende afspraken (en lees waarom Benedictijnse kloosters vaak gebouwd zijn rondom een lege binnentuin), tel ook je kleine klussen mee, plan de maaltijden in, houdt lucht -twee dagdelen per week- in je agenda en bedenk dat tijd voor jezelf geen luxe is, maar een manier om te herijken.

In het betreffende hoofdstuk is een voorbeeld van een Benedictijnse dagindeling toegevoegd, inclusief tips hoe deze toe te passen in het eigen werkzame leven.

Bewust onthaasten is een goede manier om toe te leven naar een bestaan waarin broodnodige rustpauzes onderdeel van het dagritme worden. Tips om te leren onthaasten zijn onder meer: het aan het begin van de dag opschrijven waarvoor of voor wie je beschikbaar wilt zijn. Keer een paar maal per dag terug naar hetgeen je noteerde.

Afleidingen kunnen je afhouden van hetgeen waarvoor je beschikbaar wilt zijn. Door ze in kaart te brengen kun je een patroon in deze afleidingen vinden en ontdekken wat je hieraan kunt doen.

Een leven in waardigheid is een leven waarin je je waarden naar de wereld uitdraagt. Door middel van een aantal vragen leer je als lezer ontdekken waaruit je leeft of wilt gaan leven. Wat is je visie en hoe wil je die uitdragen?

Durf onaf te zijn

Bijbelse waarden vormen voor de schrijfster een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast neemt ze de levenslessen mee die ze ontving van onder meer bergbeklimmer Katja Staartjes. Katja vertelt hoe belangrijk het is om steeds vanuit rust en van een afstandje te kijken naar het doel waar je heen wilt. Ook werden levenslessen en wijsheden van bisschop Ancelimo, ontwikkelingswerker Jane Acheoi en ervaringen van Eisenhower, Churchill en Nelson Mandela gedeeld. ‘Wees groots in kleine gewoontes. Het alledaagse leven brengt je ver. Je kunt de wereld besmetten met kalmte in plaats van haast.’

Pakkende titels als ‘durf onaf te zijn’ en ‘beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst’ zijn lessen op zich. Het laatste hoofdstuk biedt afsluitende gedachten en handige aanwijzingen. Een praktisch boek met heldere lessen die er echt toe doen in een chaotische wereld. Inclusief bijgevoegde QR-code waarmee de lezer toegang heeft tot een gratis 8-weekse online training om de kracht van rust toe passen in het dagelijks leven.