Afbeelding

Opinie: Winterdip: vervelend, maar niet onoverkomelijk

Last van een winterdip of zelfs een winterdepressie is heel vervelend. Zeker in de huidige coronatijd, waar je op zichzelf al een mentale dip van zou kunnen krijgen. In 2005 werd zelfs de Blue Monday in het leven geroepen. Dat is de eerste maandag van de laatste volle week van januari. Die dag voelen de meeste mensen zich volgens de Britse bedenker Cliff Arnall zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. “Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken”, zo valt te lezen op Wikipedia.

Niet seizoensgebonden

Een winterdip heeft echter weinig te maken met het feit dat het winter is, of met wisselende seizoenen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 5.300 mensen van psychiater Wim Winthorst, die eerder dit jaar promoveerde op het onderwerp. Zijn conclusie was dat er per seizoen weinig verschil is hoe mensen zich geestelijk voelen, zei hij onlangs tegen RTL Nieuws. De groep mensen bij wie depressiviteit echt aan de seizoen gelinkt kan worden, is volgens de psychiater zeer klein. Zij krijgen hiervoor vaak lichttherapie.

Die lichttherapie is meteen wel een belangrijke opmerking in deze context. Zeggen dat er geen link is tussen de donkere, natte en koude dagen van de winter en een mentale dip, levert de mensen die er last van hebben namelijk niets op. Beter is om uit te leggen waarom zoveel mensen in Nederland regelmatig last hebben van een herfst- of winterdip. Zonlicht en vitamine D zijn daarbij cruciaal.

In de winter schijnt de zon niet zo vaak, terwijl zonlicht een positieve invloed heeft op hoe we ons voelen. Door te weinig zonlicht maken we minder vitamine D aan, te veel melatonine (slaaphormoon) en te weinig serotonine, een hormoon dat onder meer belangrijk is je eetlust en je stemming.

Wat te doen?

Al is een winterdip soms niet te voorkomen, er zijn wel dingen die je kunt doen zodat je er minder last van hebt. Overwinteren in een land rond de evenaar is natuurlijk een goed idee, maar voor slechts weinigen weggelegd. Een winterslaap klinkt voor sommige mensen heel aantrekkelijk, maar de kans is groot dat je jezelf dan definitief 'in een depressie slaapt'.

Wat dan wel te doen? Ga overdag naar buiten, ook als de zon niet schijnt, roepen alle experts op dit gebied. Hoewel de zon minder vaak schijnt, heeft daglicht ook een positief effect op je gemoed. Een tweede tip is om in beweging te blijven. Perfect te combineren door tussen de middag een halfuurtje te gaan wandelen. Veel mensen werken thuis, wat in dit geval een voordeel is omdat je dan meer dan ooit je eigen agenda kunt bepalen. De derde tip is om een dagelijkse structuur vast te houden, dat is goed voor je biologische klok.

Vitamine D en corona

Vitamine D slikken helpt niet per se tegen het voorkomen of oplossen van een winterdip. Wel is het goed voor je botten en voor je weerstand tegen bijvoorbeeld virussen, waarvan er momenteel eentje nogal huis houdt. Keiharde wetenschappelijke bewijzen zijn er nog niet veel dat een goed vitamine D-gehalte helpt om corona buiten de deur te houden, wel zijn er steeds meer observationele bewijzen, meldde het blad New Scientist onlangs. Het kan hoe dan ook weinig kwaad om in de winter een dagelijks supplement in te nemen. Zeker als je geen visliefhebber bent. Al geldt ook hier: te veel is nooit goed voor je.

Tot slot: houd moed! Na de winter komt altijd weer de lente. Deo Volente.