Ethiek: Chaos

Dus Biden zal heel voorzichtig zijn ministers moeten kiezen, anders ligt de senaat dwars. Overigens is de fixatie op de gebeurtenissen in Amerika wel begrijpelijk, maar ook opmerkelijk. Als er in Duitsland verkiezingen zijn, dan heeft dat heel wat minder aandacht. En ik denk dat velen de president van Duitsland niet eens kennen. Die onkunde is opmerkelijk, omdat Duitsland voor onze economie en voor onze veiligheid veel belangrijker is dan Amerika. Een goede buur is nog altijd beter dan een verre vriend. En eigenlijk kun je best verdedigen dat we in Nederland eigenlijk niet veel anders doen dan achter Duitsland aanlopen, het grootste en machtigste land in de Europese Unie. Terug echter naar de Verenigde Staten. Het is daar op dit moment, als we de media mogen geloven, best wel gespannen. Hoe zal de overgang naar een nieuwe regering verlopen en hoe zullen de mensen in dat land reageren? Er zijn immers ook heel veel mensen die op de verliezende president hebben gestemd. Het zou best kunnen dat er chaos uitbreekt. Het valt zomaar te vrezen.

In een ander land waren ook verkiezingen. In Guinee, een land in Afrika, waren in de afgelopen periode verkiezingen voor een president. Die verkiezingen gingen met heel veel corruptie gepaard. We hebben van zendingswerkers ter plaatse gehoord dat er mogelijk veel mis is gegaan en dat er elk moment een crisis kan uitbreken, met alle gevolgen van dien. Ook in een dergelijk land kunnen verkiezingen en de uitkomst ervan, dus tot een complete chaos leiden in het maatschappelijke leven. Overigens heeft u waarschijnlijk in de Nederlandse kranten weinig of niets over deze verkiezingen gehoord. Het land is maar klein en op wereldschaal heeft het ook niet veel te betekenen. Vandaar dat het wat verdwijnt in de vergetelheid. Een terreuraanslag, hoe vreselijk op zichzelf ook, zou meer aandacht genereren. Maar goed, de verkiezingen zijn geweest en het brengt veel onrust met zich mee. Mensen kunnen zich bij sommige zaken niet neerleggen en komen massaal in opstand. Het is een gevaarlijke samenloop die toe chaos kan leiden. En in de chaos is vooral het recht van de sterkste van belang.

Ondertussen worstelen we in Nederland verder met het coronavirus en de maatregelen die de overheid neemt om het virus in te dammen. Over die maatregelen wordt in het Parlement gesproken en er kunnen verschillen van mening zijn. Maar als er is gesproken en de maatregelen genomen zijn, dan is het zeer belangrijk dat we ons er ook aan houden. We kunnen niet op eigen houtje gaan bepalen wat we wel en wat we niet opvolgen. Als ieder een beetje voor zichzelf gaat regelen wat hij of zij wel of niet wil, dan komt er chaos. Dan krijgen we feesten die niet gehouden mogen worden. Dan moet de politie optreden en dan zien we dat mensen zich niet bekommeren om de rechtsstaat. Dan is het eigen belang nummer één geworden. Die ontwikkeling is levensgevaarlijk. Het werkt in de hand dat we oproer en spanningen krijgen, waardoor het gewone leven onder druk komt te staan. Helaas zijn er velen die zich op dit punt niets van de overheid aantrekken en op allerlei manieren gewoon hun eigen weg gaan. Nog maar even los van de vraag of dit niet leidt tot verspreiding van het virus, is het wel van belang dat we hiermee de bijl leggen aan het vredig samenleven in één land. Laten we dus oppassen met ongehoorzaamheid tegen de wettige overheid. Het zou zomaar kunnen dat we ons dan in een vreemd revolutionair gezelschap bevinden. Een christen morrelt niet aan de fundamenten van ons samenleven. De christelijke kerk is geroepen om gehoorzaam te zijn en voor de wettige overheid te bidden. Ook vandaag.