Afbeelding
Foto:

Column: Complottheorieën

Ik zal u kort twee recente complotten schetsen. Ik wist bij het lezen erover niet of ik nu heel hard moest lachen om de absurditeit ervan of juist een potje gaan janken in een hoekje om het feit dat mensen dit ook echt serieus nemen. Komen ze:

Nummer 1: corona en 5G zijn een vooropgezet plan om de hele wereldbevolking te controleren.

Nummer 2: een groot aantal machtige wereldleiders vormen een netwerk van pedofiele duivelaanbidders.

De eerste klinkt nog best reëel, vinden veel mensen. Ook in Nederland verslaat deze leugen zijn duizenden. Vraag een willekeurige specialist op het gebied van injecties of dit kan en ze zullen u vertellen dat het ondoenlijk is om een chip in te spuiten zonder dat iemand dat merkt. Je hebt er een nogal forse naald voor nodig en duizenden liegende artsen. Bovendien is het technisch onmogelijk een dergelijk chip uit te lezen op meer dan een paar centimeter van het lichaam. Laat staan door middel van satellieten, zoals in het complot wordt beweerd.

De tweede is zo mogelijk nog absurder. Ik hoor het een vrouw nog zeggen in een van de journaals: ‘Als Obama een pizza met ham en kaas bestelde, was dat een code voor bepaalde kinderen.’ Het is de complottheorie die ervoor zorgt dat iemand als Mark Rutte niet meer rustig naar zijn werk kan fietsen en wordt uitgemaakt voor kinderverkrachter.

QAnon is de drijvende kracht achter deze ronduit krankzinnige theorie, die (geloof het of niet) op dit moment de populairste complottheorie in Nederland is. Q is een mysterieuze figuur die drie jaar geleden allerlei ‘geheimen’ over machthebbers begon te spuien op het ultrarechtse forum 4Chan. In 2020 verslaat hij wereldwijd zijn miljoenen en waarschuwen overheidsinstanties voor radicalisering van deze Q-volgers.

Het is crisistijd en dat blijkt keer op keer vruchtbare grond voor complotten. ‘De waarheid is het eerste slachtoffer van een oorlog’ is een bekende uitspraak. De toevoeging ‘en crisis’ is inmiddels wel op zijn plaats.