Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Met blauwe ogen en rode oren kijken naar blauwe en rode staten

Vijf tabbladen stonden er open: CNN, NBC, the Associated Press, Fox News en de liveblog van de NOS. Alleen al de verschillen tussen die vijf media zijn al genoeg stof voor (online) discussies met vrienden over wie er aan kop ligt en hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. Er zijn profeten aan ons verloren gegaan. Ook interessant waren de contacten met een paar Amerikaanse vrienden. Zij hadden best wel een mening over Trump, maar het lijkt mij beter om die niet te delen in een krant op gereformeerde grondslag. Laten we het er maar op houden dat ze niet zijn grootste fans waren.

Nu, een paar dagen na de verkiezingen, is het nog steeds een grote puinhoop. Op het moment van schrijven is er nog geen winnaar bekend, al lijkt Biden het presidentschap binnen te slepen. Maar er kan nog veel gebeuren en misschien moet de grootste ellende nog komen: de talloze rechtszaken, hertellingen en politiek-juridisch getouwtrek. We zijn er nog niet en ik zie het gerust nog wel een maand of wat duren.

Toch blijven die Amerikaanse verkiezingen me fascineren, en met mij best wat andere Nederlanders. Vanuit een luie stoel, met in de ene hand wat niet-racistische pepernoten en in de andere een goed glas zoete vloeistof om een beetje scherp te blijven, is het best aardig vertoeven. Uiteindelijk maakt het voor ons dagelijks leven niet direct veel uit, maar toch. Ik zie nu al uit naar de Nederlandse verkiezingen!