Afbeelding

Marktkooplui willen in Middelharnis blijven: "Mijn hart ligt in Sommelsdijk, maar ik blijf liever hier"

Er schijnt deze woensdag een waterig zonnetje en het is vrij rustig op de markt. Een verkoper staat net even pauze te nemen tussen de kleren van zijn kraam. “Het bevalt hier goed, en ik denk dat ik dat namens veel collega’s zeg. We zien echt een omzetstijging." Hij haalt zijn schouders op. “Er komen hier gewoon veel meer mensen dan in Sommelsdijk, die combineren een bezoek aan d’n Diek met een bezoek aan ons. Het is al met al beduidend drukker geworden, wat zorgt voor meer omzet. Dat is niet alleen bij mij het geval, maar dat hoor ik ook van mijn collega’s op de markt."

Knusheid

Een van die vrouwelijke collega’s staat net wat op te vouwen. “Ik stond altijd graag in Sommelsdijk, het was knus en een heel mooi historisch. Maar hier is het toch veel ruimer opgezet. Je hebt veel meer ruimte om je spullen te stallen en kunt genoeg afstand bewaren, ook tussen klanten onderling. Bovendien is het voor ons toegankelijker om je spullen te laden en te lossen, in Sommelsdijk hadden we een heel aanrijdschema, wat soms best een gedoe was." Ze kijkt een beetje schuldbewust. “Dus eerlijk gezegd blijf ik toch liever hier."

Die mening is ook haar overbuurman toegedaan. “Als het aan mij ligt blijven we hier. Maar we zijn überhaupt al erg blij dat we op een markt kunnen staan. Door de coronacrisis hebben we een aantal weken niet op de markt aanwezig kunnen zijn. Dat zorgt voor een behoorlijke omzetderving, gelukkig lopen ze zaken nu weer goed." Of z’n omzetstijging door de verplaatsing komt, durft hij niet te zeggen. Wel zegt ook hij blij te zijn met de ruimere opzet van de markt en het feit dat er meer aanrijroutes zijn. “Maar het is niet de knusheid van Sommelsdijk, dat is de andere kant."

Toplocatie

Het klinkt beslist: “Mijn hart ligt in Sommelsdijk! Mijn ouders stonden daar ook al op de markt en er kwamen daar hele lieve mensen. Gelukkig komen veel van hen toch ook hier naar de markt", zegt een groenteverkoopster, terwijl ze een zak peren opzijschuift. “Toen de markt verplaatst werd, was er best wat boosheid. Maar als je het mensen uitlegt begrijpen ze je ook wel weer. Je hebt hier veel meer drukte en daarmee omzet. Het aanrijdschema in Sommeldsdijk was behoorlijk krap, hier kun je gewoon zo komen aanrijden en alles neerzetten. Maar…", zegt ze, haar wijsvinger opstekend, “…mijn hart blijft in Sommelsdijk."

Een jonge verkoper lacht wat en steekt zijn duim omhoog als hem gevraagd wordt hoe het hem bevalt in Middelharnis. “Dit is een toplocatie. Het is veel meer centraal en er is een supermarkt dichtbij. Ik weet dat het best gevoelig ligt, maar wat mij betreft blijven we hier. Onze omzet is toch wel een aantal procentpunten gestegen… Hoewel het in Sommelsdijk misschien historischer is, zegt de ondernemer in mij dat het hier beter is. Bovendien vind ik dit ook meer een markt-idee hebben, een paar rijen kramen op een centraal plein."

Gezellige rij

De verkoper bij een kraam waar heerlijke geuren vandaan komen, is dat laatste niet helemaal met zijn collega eens. “Ik vond het wel wat hebben, Sommelsdijk. In een historische kern met al die oude geveltjes een dikke, gezellige rij met kramen naast elkaar was wel iets moois. Maar toch is het hier een hele goede locatie, kijkend naar omzet. En daar moet je het uiteindelijk toch van hebben?" Ook hij noemt het voordeel van een supermarkt dichtbij.

Over die supermarkt gesproken: wat vindt eigenaar van Plus Slingerland, André Slingerland, van de markt voor zijn deur? “Ik zeg altijd maar zo, we zijn er niet op achteruitgegaan. Enerzijds kan een markt in de buurt meer mensen trekken, maar anderzijds kunnen mensen nu niet meer voor de deur parkeren. Maar voor ons lever het geen problemen, en wat mij betreft blijft de markt hier. Op deze manier kunnen we elkaar als ondernemers in moeilijke tijden versterken."

Verlenging

Uiteindelijk is het echter niet aan de supermarktdirecteur of de marktkooplui om een beslissing te maken, maar ligt de bal bij de gemeente. Deze laten in een reactie weten dat in eerste instantie - vanwege de eisen gesteld in de noodverordening om 1,5 meter afstand te houden - uitgegaan is van een tijdelijke situatie tot 31 december 2020. “Inmiddels zien we dat het coronavirus opnieuw oplaait en een werkend vaccin nog zeker maanden op zich laat wachten. De markt terugverplaatsen naar Sommelsdijk per januari 2021 is gezien de huidige omstandigheden dan ook niet realistisch."

“Op de huidige tijdelijke locatie aan de Nieuwstraat te Middelharnis is veel ruimte beschikbaar, waardoor het voor zowel bezoekers als marktondernemers goed mogelijk is de 1,5 meter afstand te bewaren. De kramen zijn ruim van elkaar opgezet en er zijn brede looppaden tussen de kramen. Marktondernemers en bezoekers zijn positief, zij voelen zich veilig. Er wordt daarom op dit moment gewerkt aan een verlenging van deze tijdelijke verplaatsing."