Afbeelding

Marijn (11) heeft zijn eigen cd: "Hoge liederen vind ik het mooist"

De ouders van Marijn hebben veel cd’s van de Urker Mans Formatie (UMF), die thuis veel werden geluisterd. Zo kwam het dat hij al op hele jonge leeftijd op de fiets naar school en tijdens het spelen liederen van de UMF zong. Hij was nog maar vier toen hij, tijdens een bezoek aan de uitvoering van een Urker koor, al solo mocht zingen voor een kerk vol mensen. Hij was en bleef zo enthousiast, dat hij twee jaar later op zangles ging. De eerste keer was dat nog best lastig: er waren veel moeilijke muzikale woorden die hij nog niet kende. Maar gaandeweg ging het steeds beter. De lessen beginnen veelal met toonladders om ‘in’ te komen, daarna worden de liederen gezongen.

Dat zijn vaak liederen van John Rutter of Johannes de Heer. John Rutter is de favoriete componist van Marijn. “Die gezangen gaan meestal heel hoog." En daar is zijn jonge sopranenstem goed geschikt voor. Van de cd is het nummer ‘O for the winds’ Marijns favoriet. De opnames voor de cd vonden plaats in de Grote Kerk van Westzaan. In een ruimte vol met allerlei apparatuur mocht Marijn zijn liederen ten gehore brengen. De psalmen bleken uiteindelijk nog het lastigste. “Misschien wel omdat je die – voor corona – zondag zingt, die ben je het meest gewoon."

Beetje vreemd

Hij vond het erg leuk om de cd op te nemen. Was hij dan niet zenuwachtig? Hij schudt zijn hoofd. “Nee hoor." Hendrik van Veen zorgde voor de muzikale begeleiding, en Piet Baarssen zingt samen met Marijn een paar duetten. Er staan 17 nummers op de cd, waarvan 5 duetten en twee muzieksolo’s. Op de voorkant van de cd prijkt Marijn, gekleed in Urker kostuum. Moeder Van der Have: “Van kennissen uit Urk kreeg hij een Urker-kostuum, waar hij apetrots mee rond liep. Naar iedere uitvoering trok hij zijn pak aan."

Natuurlijk hebben Marijn en zijn ouders al geluisterd naar het eindresultaat van de cd. Hoe was dat? “Wel een beetje vreemd", lacht Marijn verlegen. Zijn moeder, ook aanwezig bij het gesprek, vult aan: “Maar hij gaat wel meezingen. Voor ons als ouders is het ook heel bijzonder om het te horen. Aan de andere kant ben je het ook wel gewend dat je Marijn hoort zingen. Maar het is heel fijn om dit te hebben voor later, zeker omdat je stem erg kan veranderen als je in de puberteit komt."

Cadeautjestijd

Vader nam de taak om zich om enkele boekhandels in de buurt te benaderen met de vraag of de cd’s daar verkocht mochten worden. Bij Van der Boom hoefden ze over die vraag niet lang na te denken, aldus Arjo van der Boom. “De cadeautjestijd komt er zo langzamerhand weer aan. En sowieso is het in deze tijd bijzonder dat er een cd uitkomt, en dan ook nog met zo’n verhaal erachter." Dus liggen ze bij hem in de winkel, voor 15 euro per stuk. De opbrengst gaat naar het goede doel. In dit geval is dat Hulp Vervolgde Christenen (HVC), specifiek het project waarbij Roemeense jongeren in sloppenwijken worden geholpen.