Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Restauratie voor karakteristiek pand op de Voorstraat nadert

Wanneer Middelharnis’ gemeenteraad a.s. donderdag accoord gaat en een krediet van f. 322.000,- beschikbaar stelt, zal het pandje Voorstraat 44 met ‘beschermd monument’ als status, van de totale ondergang kunnen worden behoed. Het is sinds enkele jaren eigendom van de gemeente.

“Voor het behoud van het karakter van de oude dorpskern van Middelharnis zou het bijzonder jammer zijn indien dit pand, uniek in bouwstijl, verloren gaat”, zo zeggen B. en W. in hun toelichting, waarin verder wordt gezegd dat restauratie van het pand dan ook de enige uitweg biedt. In de opgemaakte voorlopige begroting is ervan uitgegaan dat het pand eerst wordt gesloopt, behalve de voorgevel en een klein gedeelte van het noordgevel, en daarna wordt herbouwd. Na de restauratie wordt een mooie ruimte woning verkregen.

Enkele cijfers uit de begroting: metselwerk f 115.000,-; timmerwerk f 94.000,-; schilderwerk f 15.000,-, b.t.w. f 40.960,-.

Over het voorlopige schetsontwerp is al (mondeling) overeenstemming bereikt met de Rijksdienst Monumentenzorg, aan welke dienst ook een bijdrage in de restauratiekosten is gevraagd.

Uit de krant van 1975.