V.l.n.r. Rien Immerzeel, Ellen Mastenbroek, Bert Meijer, Jaap van der Wende, Matty Akershoek en Willem Ras bij het kunstwerk van de uitmijner (Foto: Kees van Rixoort).
V.l.n.r. Rien Immerzeel, Ellen Mastenbroek, Bert Meijer, Jaap van der Wende, Matty Akershoek en Willem Ras bij het kunstwerk van de uitmijner (Foto: Kees van Rixoort).

Serie dorpsraden op G-O: Ouddorp: "Wij zorgen voor verbinding, dat is onze rol"

De dorpsraad van Ouddorp is in de zomer van 2015 opgericht. Op 7 juli stond er een bericht over in het Eilanden-Nieuws. Met een foto van het bestuur. “Nee, daarvóór was er geen dorpsraad”, zegt Ellen Mastenbroek. “Je stapte gewoon naar de gemeenteraad van Goedereede als er iets was. Dat was toen heel normaal.”

Bert Meijer: “Vanaf de gemeentelijke samenvoeging in 2013 ging je merken dat de gemeenteraad toch wel ver weg is. Er was een tussenschakel nodig, iets dat verbindt. En de gemeente vindt een dorpsraad belangrijk om te kunnen afstemmen over de leefbaarheid. Ja, ze hebben de oprichting van onze dorpsraad wel gestimuleerd. Kijk, voor de gemeente is het lastig om de thermometer op de juiste plek in de lokale samenleving te steken. Daar is de dorpsraad voor, wij komen er gemakkelijker achter wat er leeft in het dorp. We krijgen van de gemeente een budget, waar we een verdeelsleutel op los laten. Daar maken we elk jaar een leefbaarheidsplan voor.”

“Zelf hoeven we nauwelijks iets te organiseren”, zegt de voorzitter. “Er zijn veel verenigingen in Ouddorp, en die doen allemaal hun eigen ding. Als er moeilijkheden zijn, zoeken ze ons op. Of ze ons goed weten te vinden? Het begint te komen…”

Zwemvlot

Een van de mijlpalen waarvoor de dorpsraad zich druk heeft gemaakt, is een nieuw zwemvlot bij de haven van Ouddorp. Het oude vlot bleek er zo slecht aan toe dat het niet verantwoord was om het te blijven gebruiken. Te onveilig. Een projectgebonden subsidie leverde voldoende geld op om het vlot te vervangen door een nieuw exemplaar. Het is van kunststof en opgebouwd uit delen. Net Legoblokken. Via een trapje kun je erop klimmen. En dat gebeurt veelvuldig: het zwemvlot is in het warme jaargetijde razend populair, vooral onder jongeren.

Toen het nieuwe zwemvlot er was, drie jaar geleden, nam de dorpsraad het initiatief om door te pakken bij de haven. Dat leidde, mede dankzij een vlotte communicatie met de gemeente, tot de plaatsing van een nieuwe steiger en een picknicktafel.

Wat is er nog meer bereikt in die vijf jaar? De bestuursleden noemen het nieuwe hek aan de achterzijde van speeltuin De Flipjes. Het hek was kapot en niet langer in staat ongenode gasten tegen te houden. “Niemand wist van wie het hek was. Daarom hebben de gemeente, de dorpsraad en De Flipjes voor een nieuw hek gezorgd”, vertelt Ellen Mastenbroek. Mooie bijkomstigheid: de plaatsing kwam in hetzelfde jaar dat de speeltuin het 65-jarig bestaan vierde: 2019.

Steeds, bij veel mijlpalen, is de dorpsraad vol lof over de gemeente, die binnen de mogelijkheden zorgt voor een snelle realisatie. “Er is altijd iemand van de gemeente aanwezig als we vergaderen”, illustreert de voorzitter de korte, stevige lijntjes. Die leidden bijvoorbeeld tot het renoveren van de Ouddorpse skatebaan na vernielingen met oud en nieuw. Met toestellen die in Middelharnis noodgedwongen waren weggehaald.

Springfeessie

Over samenwerking gesproken: samen met Stichting Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) en Partyservice Mierop, met ondersteuning van het Rode Kruis en de plaatselijke EHBO-afdeling, organiseert de dorpsraad twee keer per jaar een ‘springfeessie’. Eén keer in de voorjaarsvakantie en één keer in de herfstvakantie. In De Dorpstienden staat dan een hele serie springkussens, waar de basisschooljeugd met veel enthousiasme op af komt. Niet alleen vanuit Ouddorp, maar van het hele eiland en ook uit omliggende plaatsen en streken als Hellevoetsluis en Zeeland.

“Altijd een gezellige boel”, zegt Matty Akershoek. “Je ziet kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s, die de hele dag blijven. Vóór tien uur zijn ze er al en pas na vieren vertrekken ze weer. De hele dag springen en bezig zijn, terwijl pa en moe zitten te lezen en te breien. In de voorjaarsvakantie kon het springfeessie nog doorgaan, toen moest corona nog komen, maar in de herfstvakantie niet. Jammer, iedereen mist het.”

Lekker springen in De Dorpstienden, dat is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor de jonge jeugd. Net zoals het speeltuintje dat via de dorpsraad en in samenwerking met de woningbouwvereniging en de gemeente is gerealiseerd bij de nieuwe woningen aan de Oosterweg. Dat betekent niet de jeugd boven 12 jaar niet aan zijn trekken komt. Er is een skatebaan – we lazen het net – en de dorpsraad doet ook pogingen, samen met Stichting ZIJN en SRGO, om inloopavonden voor de jeugd van 12 tot 18 op poten te zetten. Op hele korte termijn zal het resultaat van die pogingen echter niet zichtbaar zijn. We hebben nu eenmaal te maken met corona en alle beperkingen die daarbij komen kijken.

Sousafoon

Andere geledingen van de lokale samenleving vergeet de dorpsraad evenmin. Zo is er ondersteuning voor de ‘campingdagen’ bij woonzorgcentrum De Vliedberg en kon brassband Concordia rekenen op een mooie financiële bijdrage voor de aanschaf van een sousafoon. “De brassband klopte bij ons aan”, vertelt Bert Meijer. “Ze zitten daar best in zwaar weer sinds de subsidies zijn gestopt en ze verplicht in de dure Dorpstienden moeten oefenen en repeteren. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat ze die sousafoon konden kopen.” Ellen Mastenbroek: “Of ze er blij mee waren? Nou en of, ze hebben tijdens een vergadering van de dorpsraad een mini-concert gegeven…”

Het is niet gering wat er met steun van de dorpsraad tot stand is gebracht in Ouddorp. Kleine dingen, wat grotere dingen… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verkeersveiligheid in en rond het dorp. Die is op verschillende locaties bevorderd na het aankaarten van signalen vanuit de bevolking. “Wij zorgen voor verbinding, dat is onze rol.”

Denk aan het realiseren van een zebrapad bij de Hema en het beter positioneren van de invalideparkeerplaatsen aan de Brouwersdam. Denk ook aan ‘de tweetrapsraket’ die de looproute tussen de wijk Welgelegen via de van Kerkwijkhof richting het centrum veiliger heeft gemaakt: het verwijderen van een haag in een bocht en de aanleg van een zebra.

Speerpunten

Wensen zijn er ook. Die probeert de dorpsraad de komende tijd te realiseren. Een van de speerpunten is het in ere herstellen van het fietsbruggetje tussen Plan Zuid en de Ouddorpse jachthaven. De door boktor aangetaste oeververbinding is weggehaald, maar daarvoor in de plaats zou dus een nieuw exemplaar moeten komen. “We zijn er bovenop gesprongen”, zegt Bert Meijer. “Op de Visionbeurs konden bezoekers een handtekening zetten. Daarna hebben we alle handtekeningen als een soort petitie aan de gemeente overhandigd.”

Een nog groter speerpunt is het strandje van De Punt. Met de bebouwing van Punt West is er een flink stuk van het veelgebruikte strandje afgesnoept. Bovendien ligt het overgebleven gedeelte min of meer direct voor de deur bij het ‘beachresort’ dat daar is gerealiseerd. Veel Ouddorpers vinden dat hun strand is afgepakt en pleitten voor compensatie. Dat pleidooi vond gehoor en de toekomst staat ook op papier: een facelift en uitbreiding van het strand nabij restaurant Twins.

Ellen Mastenbroek: “Maar door het beëindigen van het Grevelingenschap en de overdracht van het gebied aan Staatsbosbeheer stagneert de uitvoer van het plan.” Bert Meijer: “Wij zijn er met gemeente uit, maar je hebt ook met andere stakeholders te maken, dat maakt het lastig en stroperig. Er zijn geen concrete afspraken, het is onduidelijk wanneer het plan voor het strandje wordt uitgevoerd. Er is ook nog een stuk met een zeldzame soort riet, die ze willen laten staan. Trouwens, van de Kabbelaarsbank zijn we ook al een stuk kwijt. Daar staan nu ecolodges.”

Vastgebeten

Het strandje houdt de dorpsraad van Ouddorp nog volop bezig. Een strijdbare secretaris: “Dit laten we niet los, we hebben ons vastgebeten.” Nog meer wensen? Ja, wat zou het mooi zijn als de vuurtoren open gaat voor het publiek. “Een zekere publiekstrekker, wie wil er nou niet op de vuurtoren? We blijven erop hameren dat-ie open moet.”