Afbeelding

Zoeken naar kansen en mogelijkheden voor ontwikkeling cultuurhistorisch landschap

Vertegenwoordigers van bij dit onderwerp betrokken instanties, waaronder de agrarische sector, NLGO, Natuurlandschap, Stichting Behoud Dorpsgezicht tot Waterschap woonden deze presentatie bij, die in woord en beeld vanuit cultuurhistorisch poldergebied in Rhoon overvloeide naar Goeree-Overflakkee. Met voor insiders herkenbare elementen. Bomendijken met schapen, een beschermingsplan voor akkerplanten. Inzet om historische plekken weer terug te bouwen. Een landschap dat beter verdient en dat kan worden omgevormd met een inrichtingsplan waarbij duidelijke afspraken zijn en konden worden gemaakt met boeren, waterschap en organisaties.

Contract

Dirkmaat schetste de pilot in de Rhoonse polder en de vraagstukken die opgelost moesten worden. Waarom zou een boer aan de gebiedsontwikkeling meewerken? Als de boer kan blijven boeren en voor het afstaan van een deel van zijn grond in het inrichtingsplan een goede financiƫle vergoeding krijgt, zoals in genoemde pilot een contract voor 30 jaar, dan bleek dat een deal. Om verrommeling te voorkomen is het belangrijk dat er geen snipperstroken ontstaan maar dat gestreefd moet worden naar aaneengesloten percelen. Dirkmaat roemde de schurvelingen en zandwallen op Goeree-Overflakkee. Die zijn uniek, zeldzaam en het kent, behalve in een stukje Zuid-Frankrijk, wereldwijd zijn weerga niet.

Plan uit 2003

Grinwis van de SGP merkte op dat in 2003 op het eiland al een landschapsplan was maar dat is nooit tot realisering gekomen. Inmiddels zijn de jaren verstreken en is Goeree-Overflakkee heel ingrijpend veranderd. Neem alleen de plaatsing van windmolens. Inzet om beeldbepalende elementen te beschermen verdient activiteit, maar het kost geld. Daarvoor zou een fonds in het leven kunnen worden geroepen. Bij Rhoon was dat gemakkelijker omdat daar Maasvlakte-gelden op tafel lagen. De havenkanalen en de kreken op het eiland zijn juweeltjes die niet verloren mogen gaan. Dat in goed overleg agrariƫrs en de toeristische sector (met fiets-wandel en ruiterpaden) met elkaar afspraken kunnen maken is aangetoond in de Noordrand / Stellendam. Kijk zorgvuldig naar de mogelijkheden die de gebiedsvisie geeft, is de boodschap. Waar zijn kansen om kernkwaliteiten met elkaar te verbinden? Een positief signaal was er aan het eind van de bijeenkomst toen wethouder Both meedeelde dat waterschap en gemeente elkaar hebben gevonden door afstemming van de Groenvisie van het Waterschap en de visie van de gemeente.

Jaap Dirkmaat (Foto: Valentijn Te Plate, VNC).