Gemeente staat voor moeilijke besluiten om financiële tegenvallers te kunnen opvangen

Maar de gemeente staat op het punt dat bewuste moeilijke beleidskeuzes moeten worden gemaakt om aan diverse - te verwachten - tegenvallers het hoofd te kunnen bieden. De meerjarenramingen, mede bezien in de huidige context van Covid-19, zijn kwetsbaar. Wat is het financieel perspectief? Wat zijn de economische- en maatschappelijke gevolgen van de pandemie? Onzekerheid is er vooralsnog ook over het uitblijven van duidelijkheid over de rijkssteun in de grote kostenpost bij de Jeugdzorg. Ook onzekerheid over toekomstige resultaten van herverdeeleffecten algemene uitkering gemeentefonds en openstaande PM-posten.

De wethouder wees op beheerstaken civiele kunstwerken en over wijzigingen bij invoering van Diftar, afhandelen restafval (scheidingsgedrag). Inzetten op duurzaamheid en innovatie, ondermijnende criminaliteit, maatschappelijk vastgoed, het zijn prioriteiten die financieel vertaald moeten worden. Het geschatte risico loopt op tot rond 4 miljoen euro. Verhoging van belastingen moet passen binnen de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord. Maar ook daar beperkingen, zoals het feit dat de toeristenbelasting pas in 2023 bekeken kan worden. Dit in verband met al gemaakte afspraken met de sector voor de komende twee jaar.

Eneco-gelden

Beslispunten zijn het Verkeerscirculatieplan Middelharnis/Sommelsdijk. In april is het maatregelenpakket vastgesteld voor een investeringsbedrag van 3 miljoen euro. Dat is vooralsnog een raming van de kosten. Per maatregel moet een nadere analyse worden gemaakt met ontwerp en daarbij behorende kosten. De gemeenteraad neemt dan over dit voorgelegde detail een beslissing. Ook belangrijk is wat er met de resterende Eneco-gelden gaat gebeuren. Er is door de raad een reserve dekking kapitaallasten ingesteld van rond 30,8 miljoen euro. De reserve is doorgevoerd in de begroting. Het resterend deel van de ontvangen Eneco-gelden (18,9 miljoen euro) is vooralsnog niet bestemd. Het zou een overweging kunnen zijn een deel van dit restant in te zetten. Maar ook kan worden bezien in hoeverre groot onderhoud van civieltechnische kunstwerken als vervangingsinvesteringen kunnen worden aangemerkt, aldus het college in de aanbiedingsbrief. Bij inzet van de algemene reserves zal voor de jaren 2022 en 2023 per jaar 250.000 euro incidenteel worden gedekt voor de transitievisie Warmte en Stad aan ’t Haringvliet aardgasvrij.

Financieel vertalen

Ook moet rekening worden gehouden met het feit dat er nog een aantal belangrijke opgaven wachten, die wel zijn benoemd in de Kadernota 2021 maar nog niet financieel zijn vertaald. Dit zijn onder meer de Gebiedsontwikkeling Middelharnis/Sommelsdijk, huisvesting ambtelijke en bestuurlijke organisatie, het doorontwikkelen van Fort Prins Frederik en wat er moet gebeuren met de zwembaden op het eiland. Over de vermogenspositie van de gemeente stelt de aanbiedingsbrief van het college dat de financiële positie van de gemeente is verbeterd. De zogenoemde solvabiliteit is toegenomen en wordt gezond genoemd.

Thema’s

In het uitgebreide document Programmabegroting 2021 is een viertal themagebieden genoemd die met een subdoelstelling worden toegelicht. Het gaat om de thema’s Leefbaarheid, Jong en Oud, Economie en Burger en Bestuur en Financiën. Daarbij is de blik gericht op het gesloten coalitieakkoord met als titel 'Een eiland waar je energie van krijgt'. Eén van de doelen is: 'Er is vertrouwen en, letterlijk en figuurlijk, voldoende ruimte voor het realiseren van lokale initiatieven. Inwoners, stakeholders en gemeente voelen zich gestimuleerd om hier hun verantwoordelijkheid in te nemen en zijn bereid zich (vrijwillig) in te zetten voor de sociale vitaliteit op het eiland.'

Raadsfracties zullen schriftelijk nog aanvullende vragen indienen voorafgaand aan de vergadering van 12 november. Het tekort op de begroting 2021 komt mede door te verwachten minder inkomsten van het rijk dan oorspronkelijk werd geraamd.