Gemeente zet in op maatschappelijke participatie

De route waarin deze insteek gestalte krijgt, is nog niet geheel duidelijk. Hoe staat het bestuur in het proces en hoe wil men dit oppakken? Welke weg moet worden bewandeld? Al lerend in de praktijk zal worden gewerkt om handvatten te kunnen bieden die met een goede communicatie aan de burger voldoende vertrouwen uitstralen om betrokken te willen zijn. Het bestuur moet naar middelen zoeken om niet alleen een kleine groep, maar juist ook het ‘stille midden’ van de samenleving aan te spreken. Participatie is een middel, geen doel op zich in dit proces. De beleidsadviseurs mevrouw Broeders en de heer Godrie gaven aan dat ook hard gewerkt wordt aan een onderzoeksrapport Jeugdparticipatie. Dit document komt 3 december in een dialoogbijeenkomst aan de orde.                                                                        

Toelichting

Uit de toelichting op de nota die donderdagavond werd gepresenteerd bleek dat duidelijke afspraken moeten worden gemaakt, zodat er geen sprake kan zijn van teleurstelling wanneer een beslissing anders uitvalt dan verwacht of gehoopt werd. De insteek is het opstellen van startnotities, zodat de raad de kaders en keuzen kan maken. Het college geeft als één van de argumenten voor deze aanpak aan dat participatie belangrijk is voor het draagvlak en voor het nemen van verantwoordelijkheid. Bij aangedragen initiatieven met beperkte omvang dient snel te worden doorgepakt juist om het draagvlak bij de indieners te behouden. Bij initiatieven met veel impact dient er een heldere communicatie te zijn welk route gevolgd wordt.

Ruimte bieden

De beleidsnota, die op 19 november aan de raad wordt aangeboden, gaat uit van de kracht van zelf organiserend en zelf creërend vermogen van de samenleving. Hierbij wordt passende ruimte geboden aan inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen om initiatieven te ontplooien en er is tegelijkertijd helderheid over de rollen van alle betrokkenen. Verschuiving naar meer opgavegericht werken zorgt voor andere rollen binnen de gemeentelijke organisatie en daarbuiten. Het gemeentebestuur moet recht doen aan de rechtmatige, presterende overheid en tegelijkertijd invulling geven aan uitnodigend besturen.

Accentverschil

Dit leidt tot een accentverschillen in de kader-stellende, vertegenwoordigende en controlerende rol van de gemeenteraad. Het vraagt ook iets van de ambtelijke organisatie, namelijk inzicht in de agenda’s, sleutelfiguren en krachten uit de samenleving. Het beleid van de gemeente biedt ruimte aan initiatiefnemers om mee te denken, mee te doen en eventueel mee te beslissen. Daarbij moet er kritisch gekeken worden of de ondersteuning vanuit de gemeente aansluit op de vraag vanuit de samenleving. Na de vaststelling van deze beleidsnota door de gemeenteraad, zal het college het uitvoeringsprogramma uitwerken en inpassen in de organisatie.