Europese kustgemeenschappen roepen EU-leiders op: 'Sta vissers bij in Brexit-onderhandelingen'

De oproep is een herhaling van de eerste verklaring die in 2017 werd opgesteld en ondertekend door zeventig partijen uit zeven EU-landen. Voor kustgemeenschappen en talloze Europese burgers is visserij meer dan een economische activiteit. Het vormt de kern van het sociale, culturele, emotionele en economische weefsel van honderden havens, gemeenschappen en waardeketens in de Europese Unie. De burgemeesters, wethouders en regionale regeringen riepen Michel Barnier op om de Europese vissers te blijven beschermen en toe te werken naar een Brexit-akkoord dat recht doet aan de Europese vissers, hun gemeenschappen en de mensen die daarvan afhankelijk zijn.

Initiatiefnemer Alberto Núñez Feijóo en president van de Galicische regionale regering in Spanje verklaarde: “We willen een sterk signaal afgeven aan Michel Barnier dat Europese kustgemeenschappen in Galicië en elders achter hun vissers staan, wiens activiteiten al eeuwenlang onze havens en steden heeft gevormd. Het is ook hun toekomst die de Europese Unie moet beschermen in deze Brexit-onderhandelingen.”

Afgevaardigde voor visserij in de deputatie van de provincie West-Vlaanderen (België) Bart Naeyaert voegde toe: “Zelfs in een land met slechts 67 kilometer kustlijn hebben we een bruisende visserijtraditie en vissen we al eeuwen in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Meer nog dan de economische waarde zijn mensen en gezinnen afhankelijk van een goede Brexit-deal.”

Voorzitter Gerard van Balsfoort van de European Fisheries Alliance (EFA) concludeerde: “Europese vissers zijn echt dankbaar voor de steun die we krijgen van onze gemeenten en regio's. Het laat op indrukwekkende wijze zien wat hier op het spel staat. Meer dan een kwestie van getallen of wie krijgt welke vis, gaat het over de toekomst van mensen, gezinnen en gemeenschappen.”