Afbeelding
Foto:

Herziene uitgave van ‘Kerkorgels in diverse kerken op het eiland Goeree-Overflakkee’

Rinus Pannekoek is organist en begeleid regelmatig de erediensten van de Gereformeerde Kerk van Ouddorp, De Chr. Gereformeerde Kerk van Haamstede en van de Geref. Kerk Vrijgemaakt in Brouwershaven.

Door Adri van der Laan

De inmiddels gepensioneerde IC-verpleegkundige uit Dirksland heeft een passie voor orgels. Hij heeft dan ook een grote verzameling van foto’s van kerkorgels uit de hele wereld. De foto’s staan netjes thuis in multomappen en zijn uiteraard ook digitaal opgeslagen.
Rinus geeft aan dat er op het eiland een grote verscheidenheid aan orgels is te vinden in allerlei soorten en maten en van verschillende orgelbouwers. Daarom gaf hij 12 jaar geleden het boekje ‘Kerkorgels in diverse kerken op het eiland Goeree-Overflakkee’ uit. In dat boekje stonden foto’s van alle kerkorgels op het eiland, vergezeld van de disposities en de bouwer van het orgel. Volgens Rinus Pannekoek is er in de afgelopen jaren nogal wat veranderd voor wat de kerkorgels betreft. Daarom nam hij het besluit om een herziene uitgave van het boekje samen te stellen.

Nieuw en oud

In het boekje staan natuurlijk de nieuwe orgels met foto’s, maar ook is een aantal gegevens aangepast. “Ik heb ook nog een paar items toegevoegd, zoals vermelding van kerkgenootschappen waar een electronicum gebruikt wordt tijdens de erediensten en een lijst met gegevens van genoemde orgelbouwers”.
In de uitgave zijn niet alleen de huidige orgels opgenomen, maar ook foto’s en gegevens van orgels die al lang niet meer bestaan. Een voorbeeld hiervan is het in 1877 gebouwde orgel van de Hervormde Kerk van Middelharnis. Dit instrument ging bij de kerkbrand van 1904 verloren.
Kerkorgels in diverse kerken op het eiland Goeree-Overflakkee’ kan gebruikt worden als naslagwerk en is daarom heel stevig uitgevoerd. Ook dit laatste is Rinus Pannekoek wel toevertrouwd, want als boekbinder - De Boekanier - heeft hij de uitvoering van het boekje natuurlijk helemaal zelf verzorgd.
De uitgave - met allerlei kleurenfoto’s - is uitermate geschikt voor orgelliefhebbers, maar ook geïnteresseerden in de eilandelijke kerkgeschiedenis zullen zeker deze uitgave kunnen waarderen.

Het boekje is te bestellen via info@boekbinderij-boekanier.nl. De kosten zijn € 23,50. Het is ook te verkrijgen via Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.

Het orgel van de kerk van de Ger. Gemeente van Ooltgensplaat.