De Streekmuseum-projecten zijn in volle gang (Foto’s: Prins Maurits).
De Streekmuseum-projecten zijn in volle gang (Foto’s: Prins Maurits).

Havoleerlingen Prins Maurits werken voor echte opdrachtgever: het Streekmuseum

Alle leerlingen in de eerste havo-klas op CSG Prins Maurits zijn bezig met Let’s GO. Nu, de eerste dertien weken van het schooljaar, zijn dat cultureel-economische projecten. Vanaf begin december staan wat meer technische projecten op het programma. Die vallen onder het Technasium, waarmee de PM dit jaar van start is gegaan.

Drie opdrachten

De cultureel-economische projecten zijn aangedragen door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het museum is dus opdrachtgever. De leerlingen – het zijn er in totaal meer dan honderd, verdeeld over vier klassen – werken in groepjes van vier aan een van de drie opdrachten.

Hoe promoot je je dorp? Op welke dag van het jaar kan de dorpsvlag uit? Waar zijn de bewoners trots op? Leerlingen kunnen alle kanten op. Bijvoorbeeld de kant van het maken van een wandelroute langs bezienswaardigheden. Of het ontwerpen van een folder of een boekje over het dorp. Of…

Andere groepjes leerlingen kozen voor een andere Streekmuseum-opdracht: ontdek het museum door middel van een puzzeltocht. Een bestaande puzzeltocht verbeteren, dat kan ook. En vergeet de Engelse en Duitse bezoekers van het museum niet.

De derde opdracht is meer economisch en zakelijk: hoe krijg je meer mensen in het museum en hoe kun je de inkomsten laten toenemen? Een nieuw product voor de museumwinkel is misschien wel wat. Liefst iets uit de streek natuurlijk of met een tekst in dialect erop.

Enthousiasme

“De jeugd heeft de toekomst. We hopen de leerlingen te stimuleren in hun enthousiasme voor cultuur en geschiedenis”, zegt Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum. “Wij nemen de jeugd graag mee in onze passie. En dit leert ons ook om door de ogen van een dertienjarige naar het museum te kijken.”

Van den Boogert is vooraf in de klassen geweest om meer te vertellen over het Streekmuseum en om de opdrachten toe te lichten, ook door middel van filmpjes. Hij – en andere mensen van het museum – zijn ook stand-by als leerlingen tijdens het uitwerken van de opdrachten vragen hebben. In dat geval is er in het vak ‘Te Doen’ op het projectbord een post-it geplakt met de tekst ‘Bertrand bellen’ of ‘Naar het Streekmuseum’.

Mevrouw Moerkerk is een van de vier docenten die de leerlingen begeleiden en de vinger aan de pols houden. “We willen naast de technische opdrachten ook projecten op het gebied van cultuur, taal en economie. Dan heb je als school meer vakgebieden te bieden en kunnen leerlingen zelf kiezen wat hen het meest aanspreekt. Het mooie van deze projecten is dat ze gekoppeld zijn aan onze regio. Dat zorgt voor lokale verbindingen. Ook is het praktisch om het Streekmuseum zo dichtbij te hebben. Via het projectonderwijs leren onze leerlingen onder andere samenwerken, presenteren en projectmatig te werken.”

Energie en talent

Verreweg de meeste groepjes zijn enthousiast bezig. “Het is mooi om te zien hoe het zich ontwikkelt. Je ziet veel energie en veel talent”, zegt mevrouw Moerkerk. Er ontstaat van alles, voor verscheidene dorpen op Goeree-Overflakkee en voor het museum. Daar zitten verrassingen tussen, zoals de ontwikkeling van een shoproute voor dames. Niet iedereen zit immers te wachten op een wandeling langs mooie geveltjes…

Op 18 november is de eindpresentatie van de uitgewerkte opdrachten in Het Rondeel. Dan weten we wat al die plakkers op de projectborden uiteindelijk hebben opgeleverd. Het Streekmuseum gaat de beste ideeën realiseren.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wouter Bakelaar (marketeer van de gemeente) en Maureen van Leeuwen (Straal!) zijn betrokken via het geven van workshops. Het project krijgt een vervolg, ook in andere havo-klassen. Dit gebeurt in samenwerking met de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die culturele en economische projecten aandraagt voor de leerlingen.

Afbeelding