Raadsvoorstel economisch profiel nu ook door het college omarmd

Maar niets van dat alles. De bedenkingen van het college waren in een gesprek tussen een (voorlopige) werkgroep onder leiding van Aat van Alphen (EVV) en wethouder Tea Both in alle pais en vree besproken en men werd het eens over de koers die gevaren moest worden. Een heldere weg met support van de fracties en het signaal om snel aan de slag te gaan. Er is al veel onderzocht, vat het samen en laten we vooruitkijken om zaken te verbeteren, was het idee. Ja, de brief van het college had wel iets kritisch, maar laten we werken aan de toekomst. Een stip op de horizon. Prima, beginnen maar.

Niet iedereen zat op deze lijn. Willy Heintjes (Vitale Kernen) vond dit helemaal niet de juiste weg. Integendeel, het is de wereld op zijn kop, zei hij. "De raad gaat nu iets zelf doen dat in de uitvoering bij het college thuishoort. Ieder heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Het onderwerp is opgenomen in het coalitieakkoord. Daar ligt de uitvoering en de raad is kaderstellend. Zoals het nu verloopt is dat niet correct." Heintjes gaf aan van zijn fractie de vrijheid te hebben gekregen dit standpunt in te nemen.

Constructief

Wethouder Both vertelde dat deze week een constructief gesprek had plaatsgevonden met de werkgroep, bestaande uit leden uit de raad. Geconstateerd werd dat wat het laadvermogen betreft zoals dat in het coalitieakkoord staat, er al veel is onderzocht. Nu wordt gekeken wat verbeterd kan worden. Het is goed dat de raad zelf met dit initiatief komt, zei de wethouder. "Het is een waardevol initiatief en voor de raad is het een primeur. De brief van het college was kritisch (wat is de meerwaarde?) maar we gaan ons gezamenlijk inzetten om voor de gemeente goede stappen te zetten. Daarover zijn we het met elkaar eens. Dus laten we aan de slag gaan.”

In het initiatiefvoorstel verwijzen de fracties naar de zo genoemde Triple P Monitor. Dat behelst een verkenning op drie kwaliteiten: de sociaal-culturele, de ecologische en de economische. De gemeente scoort goed op People (sociale cohesie, veiligheid, gezondheid en woonklimaat) en op Planet (milieu, natuur en landschap) maar op Profit (intensiteit van de economie, kracht van het bedrijfsleven, ondernemersklimaat en sociaaleconomische welvaart) blijft de gemeente achter.

Veel zaken zijn voortvarend opgepakt en verbeterd en er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Wat het effect is van de activiteiten op de gemeentelijke economie, is (nog) niet gemeten. Daarnaast zijn er thema’s die volgens de fracties verdieping behoeven, zoals de duurzaamheids- en investeringsopgave van een deel van de 'Enecogelden' en een vervolgfase van de Regio Deal. De fracties stelden voor een werkgroep te vormen met raadsleden die vertegenwoordigers zijn bij de definitie van de opdracht, de selectie van een externe partij en het verstrekken van de opdracht. De fracties maar dus ook het college willen over een rapport kunnen beschikken dat een nauwkeurig en objectief beeld geeft van de lokale economische status van de gemeente en de ontwikkelingskansen.

Even omkijken

Toch nog even terug naar eerder deze week. Het college reageerde met wensen en bedenkingen tegen het raad breed ingediende voorstel. De gekozen economische strategie is en was een bewuste keuze en wordt doorlopend gemonitord, aldus B en W. De vraag van het college in de reactie was wat het voorgestelde onderzoek toevoegt aan de al bestaande rapportages, analyses en aanpassingen. Ook gaf het college aan dat de opdracht verstrekken en het rapport opstellen in samenspraak met andere partners diende te worden geanalyseerd en dat het proces in de voorgestelde opstelling voorbij lijkt te zullen gaan aan participatie. Als er toch een rapportage komt zoals voorgesteld, dan is het volgens het college noodzakelijk dat er een integrale afweging komt van mogelijke ontwikkelingsrichtingen. De omgevingsvisie is dan het aangewezen instrument waarbij andere partijen moeten kunnen aanhaken.