Afbeelding

APV Goeree-Overflakkee 2020 kan nog niet worden vastgesteld: Mogelijke verruiming openingstijden terrassen nog punt van discussie

Enerzijds over verruiming van de sluitingstijd van terrassen (uiteraard na de Covid-19 pandemie) en anderzijds over het plaatsen van reclameborden en driehoeksbebording. Verrommeling van de buitenruimte - langs wegen - moet worden voorkomen maar in welke vorm er regels opgesteld moeten worden en hoe bijvoorbeeld reclame en lokale aanduidingen toch mogelijk moeten zijn, dat werd nog niet concreet ingevuld. Mogelijk kan dat via digitale borden.        

Met de inhoud van deze APV Goeree-Overflakkee 2020 wordt beoogd beter aan te sluiten op de wensen van de burgers, de politie en de gemeente zelf. Dat vereist een goede communicatie aan de samenleving waarin de wijzigingen helder worden gepresenteerd. Raadsbreed was er instemming met de update van de verordening 2016.

Discussie

Sommige artikelen in de APV - zoals paracommercie - en aanpassing van het strandbeleid dat nu aangeeft dat het verboden is om met paarden in het badseizoen op het strand te komen tussen 10.00 en 19.00 uur, waren stof tot discussie. Rijerkerk (VVD) gaf aan voor wat dit laatste punt betreft met een voorstel te komen na raadpleging van de hippische bond en lokale ruiters. Vuurwerkvrije zones of een aanwijzingsbesluit voor een algeheel verbod, geen ballonnen meer in de lucht, een hondenpoepbeleid, talrijke artikelen in de APV kwamen voorbij waarbij politieke keuzes die gemaakt kunnen worden. Maar de meeste tijd en aandacht ging uit naar de sluitingstijd van de terrassen. Die staat momenteel op 23.45 uur. Ondernemers - over het hele eiland verspreid - vinden dit te vroeg en zien graag een verruiming van de sluitingstijd naar 01:00 uur. Er zijn in de gemeente veel horecazaken met weinig ruimte binnen maar wel met grote terrassen.

Pilot

Voorafgaand aan de recente gedeeltelijke lockdown met totale sluiting van de horeca, was er een pilot gestart waarbij de sluitingstijden van de terrassen waren verruimd tot 01.00 uur. Deze pilot was zowel door de gemeente, de politie, als de ondernemers goed bevallen en om die reden wordt dan ook voorgesteld de sluitingstijden van de terrassen - als dit weer wordt toegestaan - te verruimen van 23.45 uur naar 01.00 uur. Dit is, voor wat de zaterdagavond betreft, niet in strijd met de afspraken in de nota zondagsrust. Voor deze aanpak lijkt een meerderheid in de raad te zijn, maar dan wel met flankerend beleid. SGP (principieel in verband met de zondagsrust) en CU zien dat extra uur niet zitten. Omwonenden van de horeca en terrassen dienen zo min mogelijk overlast hiervan te ondervinden. Overlast ontstaat soms bij het vertrek vanuit de horeca, niet als er langer op een terras vertoefd wordt. Het debat kon niet worden afgesloten. In een volgende vergadering wordt het onderwerp besluitvormend geagendeerd