Pilot op Goeree-Overflakkee voor opvang van dak- en thuislozen

Dat is één van de antwoorden die het college geeft op vragen van de raadsfractie ChristenUnie over dak- en thuisloze mensen op het eiland. Dit jaar (2020) zijn er bij de centrumgemeente 13 meldingen binnengekomen van inwoners van het eiland voor opvang binnen De Boeg. Dit betreft opvang uitgevoerd door het Leger des Heils voor dak- en thuisloze alleenstaande volwassenen (18+). Twee personen verblijven binnen De Boeg en twee andere eilandbewoners staan op de wachtlijst voor deze opvang.

Voor diverse disciplines binnen de gemeente wordt overigens zoveel mogelijk zicht gehouden op de ontwikkeling. Bij de coördinator Lokaal Zorg Netwerk en de regisseur Jeugd en Veiligheid werkzaam binnen het team Jeugd en Gezin zijn 15 thuisloze inwoners bekend. De meesten verblijven binnen hun netwerk. Een aantal van hen heeft een briefadres bij Sjaloomzorg. Het college geeft aan dat er binnen de regio vier verschillende doelgroepen-voorzieningen beschikbaar zijn die door Enver en het Leger des Heils worden uitgevoerd. Deze organisaties worden voor opvang gesubsidieerd door de centrumgemeente Nissewaard en zijn gestationeerd in Spijkenisse.                                                                                                                                        

Eerste uitwerking

Gezien de afspraken in het coalitieakkoord is onderzocht of ook op korte termijn - als pilot - op het eiland een opvang voor dak- en/of thuisloze mensen kan worden gerealiseerd. Dit betreft een voorziening gericht op ontwikkeling richting zelfstandig wonen, waarbij de bewoners ondersteuning krijgen op groepsniveau en op individueel niveau. Een traject duurt maximaal 12 maanden. Er komt op deze locatie dan plek voor 8 personen. De werkgroep doorontwikkeling maatschappelijke opvang onderzoekt hoe verdere spreiding, dus niet alleen opvang in Spijkenisse, binnen de regio mogelijk gemaakt kan worden. Het starten van de pilot is hier een eerste uitwerking van.

Rijksondersteuning

Eén van de centrale doelstellingen van de landelijke aanpak voor het terugdringen van dak- en thuisloosheid is om, uiterlijk eind 2021, op landelijk niveau 10.000 extra woonplekken met passende begeleiding te realiseren voor dak- en thuisloze mensen. Het kabinet stelt tot en met 2021 een extra financiële impuls van 200 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten voor de uitvoering van regionale plannen, gericht op het terugdringen van dak- en thuisloosheid. Centrumgemeente Nissewaard heeft namens de regiogemeenten een aanvraag ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een deel van die middelen. In de onderbouwing zijn negen regioplannen benoemd, waaronder de pilot op Goeree-Overflakkee.