Weercolumn: Vooral vanaf maandag regenachtig

Na de overvloedige regenval van de laatste twee weken waarbij er in Noord-Holland lokaal zo’n 135 millimeter viel in nog geen week tijd, zitten we in veel rustiger vaarwater. Vlak voor het weekend duidden de weerkaarten nog op de prolongatie van het zeer wisselvallige weer. Inmiddels is de situatie anders geworden en blijft het juist nagenoeg droog tot 20 oktober.

Hogedrukgebieden bouwen zich wat manifester op dan het zich eerst liet aanzien. Daardoor worden naderende regengebieden min of meer in de kiem gesmoord en bereiken ons niet meer, of in flink afgezwakte vorm. Voor de woensdag stond bijvoorbeeld eerst nog een regenzone gepland vanuit het westen van Duitsland, maar de meeste regen was al verdampt in de weerkaarten begin deze week. Door wat opbouw van hoge druk met name ten noorden van Nederland, waait de wind uit het noordoosten de rest van deze week. Vrij koele luchtinstroom uit Zweden is het gevolg met middagtemperaturen van slechts 11 of 12 graden. Voor half oktober is dat vrij laag. De aanwezigheid van wolken in de nachtperiode bepaalt de minimumtemperatuur. Klaart het wat langduriger op gedurende de kleine uurtjes kan het afkoelen tot 5 graden. Blijven de wolken hardnekkiger aanwezig blijft het kwik steken bij 8 of 9 graden op Flakkee.
Overdag zal het stuivertje wisselen zijn tussen zonnige momenten en wolkenpartijen. Enkele ondiepe buitjes met wat licht gedruppel moeten we niet uitsluiten vanaf zaterdag. De maand is bijna een graad te zacht tot op heden. Dat lichte temperatuuroverschot zal wel worden weggewerkt de komende dagen met het tamelijk kille weerbeeld aan zet dus. Rond 20 oktober lijkt de stroming te veranderen en meer zuidelijk te worden. De regenkans neemt dan toe maar tegelijkertijd wordt het even flink zachter in het voorportaal van een diepe oceaandepressie die dan bewesten Frankrijk zal bivakkeren. Zeer natte (oogst)omstandigheden dus in de westelijke delen van het land, maar elders is het niet zo nat geweest. Richting oostgrens is ongeveer 45-50 millimeter gevallen tot halverwege deze wijnmaand. In delen van Brabant en Limburg viel soms niet meer dan 30 millimeter.