Miljoenen tonnen aan goed voedsel verdwijnt jaarlijks in de kliko...
Miljoenen tonnen aan goed voedsel verdwijnt jaarlijks in de kliko...

Opinie: Bestrijd de armoede, stop de verspilling

We leven in het rijke westen, zoveel is wel duidelijk. Vandaag de dag haast zou je haast denken dat we in een soort bananenrepubliek leven, zo hard wordt er geklaagd op ‘Den Haag’. Niet alle kritiek zal onterecht zijn, maar we zijn als Nederlanders best goed in zeuren. Terwijl we in materieel opzicht weinig te klagen hebben en ook op de ranglijst van ‘levensgeluk’ hoog genoteerd staan. Dat is een tegenstelling die lastig te verklaren is.

Ook op Goeree-Overflakkee hebben we het in algemene zin heel erg goed. Als je puur naar de cijfers kijkt dan. Ons gemiddelde vermogen is met ruim 78.000 euro zelfs nog een stuk hoger dan gemiddeld. Wat dan weer wel gek is: ook op het ‘rijke’ Flakkee is nog altijd een voedselbank nodig. Dat komt omdat de genoemde cijfers van het CBS natuurlijk heel erg relatief zijn. Er zijn maar weinig mensen met een uitpuilende bankrekening. Dat vermogen zit vooral in bezittingen en die kun je nu eenmaal niet eten. We zijn gewend aan de luxe van een eigen huis en een mooie auto voor de deur. Daar is niets mis mee, zolang we onze minder bedeelde naasten maar niet vergeten.

Precies daarvoor is deze week aandacht. Een prachtig gebaar en vooral eentje die veel publiciteit oplevert, is de Nobelprijs voor de Vrede die werd toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Het zorgt ervoor dat wereldwijd aandacht is voor armoede. Die armoede leidt namelijk heel vaak tot honger. Om het in perspectief te zetten: er overlijden gemiddeld 9.000 kinderen aan honger. Per dag.

Ook in Nederland zijn genoeg mensen die in armoede leven. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn dat 584.000 huishoudens, bijna 8 procent van de bevolking. Mensen die van een paar tientjes per week moeten rondkomen. Die nooit een cadeautje voor hun jarige kind kunnen kopen. Dan is het idee van een voedselbank opeens niet meer zo gek. Die is dan gewoon hard nodig.

Hoewel er legio verklaringen te bedenken zijn, is het te gek voor woorden dat er in Nederland Voedselbanken nodig zijn. Of dat ergens op de wereld überhaupt honger is. Er wordt namelijk meer dan voldoende voedsel geproduceerd voor de hele wereldbevolking. Het probleem is dat minstens een derde deel daarvan wordt verspild. Duik je wat dieper in de kwestie, dan zijn de cijfers heftig, maar de meest gehoorde reden van verspilling is ronduit schokkend. Heel veel appels, bananen, aubergines, tomaten ect. halen de winkel niet 'omdat ze er niet mooi genoeg uitzien'.

Er is nog heel veel werk aan de winkel om de armoede te bestrijden. Laten we beginnen met het stoppen van deze totaal onzinnige verspilling van goede producten.