Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Vertrouw op Mij

Op de kaft van het boek staat een afbeelding van het grafmonumentje van Martijn en Marit. Het geeft weer dat we twee kinderen moesten loslaten, maar er zijn ook twee kinderen die ons verder trekken.

Het ingrijpende boek begint met een treinreis. Daar start het verhaal van de moeder, Cora. Ze vertelt hoe het haar verging op die reis per trein. De reis begon veel belovend, want ze passeerde regelmatig het station Blijdschap. Een tijdje daarna kwam ze terecht op station Bekkeninstabiliteit, ook daar stapte ze uit. Ze voelde zich hier niet altijd even prettig. Na een tijdje kwam ze op station Meta chromatische Leukodystrofie terecht. Waar ben ik nu terecht gekomen, wat een moeilijke naam. ‘k Weet niet eens hoe je het uitspreekt. Moet ik hier echt uitstappen? Nou, dat heb ik geweten. Een station, waarvan ik hoop dat ik hier nooit meer uit hoef te stappen. Toch zijn er ook mooie en dierbare dingen gebeurd.

De trein kwam ook weer op station Blijdschap en nogmaals op station Meta chromatische Leukodystrofie. Nee toch, maar het moet wel… Na 7 maanden later als de trein weer voorbijkomt en ik weer instap, vraag ik me af wat de reis me nu zal brengen. Wat? … Station Rouw. Al wil ik niet, toch stopt de trein en moet ik uitstappen. Dan is daar opeens station Hoop. Zou het echt waar zijn? Nee, de trein komt weer aan en we rijden terug naar station Meta chromatische Leukodystrofie. Ik was er al bang voor, want na vijf jaar stopt de trein opnieuw bij station Rouw. Een intens verdriet om nog een keer te moeten uitstappen.

Dit is in het kort het verhaal van Cora en Leo Krijgsman, maar het boek bevat 225 pagina’s van ziekte, verdriet, wanhoop, rouw en soms ook onbegrip bij verschillende instanties. Dit alles is een moeilijke die zij met Gods hulp mogen volbrengen. Hopelijk is het tot steun en herkenning voor andere ouders in een soortgelijke situatie. Maar daarnaast is het ook een herinnering aan Martijn (geboren 14 februari 1997 en overleden 31 mei 2003) en Marit (geboren op 2 oktober 2002 en overleden op 26 december 2007). Het boekje is bovenal een getuigenis van Gods zorg in tijden van moeite en verdriet.