Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Als ik jou was

Eve en Audrey wonen beiden op het landgoed Wellingford Hall. Eve is de dochter van de kamenier van Audrey’s moeder en werkt als keukenhulpje op het landgoed. Ondanks het grote klassenverschil ontstaat er in de jaren dertig van de vorige eeuw een hechte vriendschap tussen de meisjes.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werken ze samen bij de ambulancedienst in het door vijandelijke bombardementen geteisterde Londen. Audrey verlooft zich in de oorlog met een Amerikaanse soldaat en Eve koestert de hoop op het vooruitzicht van een huwelijk met Audrey’s broer.
Na de oorlog vertrekt Eve naar Amerika en blijft Audrey in Engeland. Als Audrey vijf jaar na de oorlog besluit om samen met haar zoontje ook naar Amerika te vertrekken en een nieuwe start te maken bij haar schoonfamilie ontdekt ze dat Eve haar plaats al heeft ingenomen.

Lynn Austin haalde haar inspiratie voor ‘Als ik jou was’ uit het waargebeurde verhaal van de ouders van haar vriendin. De schrijfster deed research naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannie door onderzoek in het land zelf te doen. Ze reisde met de metro door Londen, bezocht het Imperial War Museum, zat in een kleine Anderson-shelter tijdens een gesimuleerd bombardement en verdiepte zich in de veranderende positie van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onvoorwaardelijke liefde

Door hun inzet bij fabrieken en boerderijen, tijdens het besturen van ambulances, hun werk bij de brandweer en de ambulancedienst en het bedienen van radarsystemen namen deze vrouwen een onmisbare plaats in bij de aanloop naar de bevrijding. De inzet van zoveel vrouwen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, zo ontdekte Austin tijdens haar onderzoek, leidde ertoe dat het verschil tussen de hogere en lagere klassen in Groot-Brittannië sindsdien ingrijpend is veranderd.
Vriendschap vormt een belangrijk thema in deze roman. Hoe onvoorwaardelijk is vriendschap (nog) als er groot bedrog aan het licht komt? Eve neemt uiteindelijke een ingrijpende beslissing die haar zorgvuldig opgebouwde bestaan in Amerika aan het wankelen zal brengen.
Het verhaal van Eve en Audrey maakt afwisselend (grote) sprongen van het heden naar het verleden.

Moed, onvoorwaardelijke liefde en de kracht van vergeving vormen de rode draad in het verhaal van een opmerkelijke vriendschap tegen de achtergrond van de alles veranderende Tweede Wereldoorlog.

De schrijfster rijgt door de levensgeschiedenis van de twee vrouwen, beiden zijn getekend door grote verliezen die ze leden, de twee volgende teksten: ‘Niemand heeft grotere liefde dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden’(Joh. 15:13) en ‘Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping, het oude is voorbij gegaan, het nieuwe is gekomen.’ (2 Kor. 17)

Christy Award

Lynn Austin (Florida, 1949) won met haar historische romans meerdere Christy Awards. De gezaghebbende prijs voor christelijke literatuur in de Verenigde Staten ging inmiddels acht keer naar de schrijfster die sinds het verschijnen van haar eerste roman ‘Eva’s dochters’ grote bekendheid kreeg buiten de Verenigde Staten.