Stad Aardgasvrij scoort met plaats 38 in Duurzame 100 van dagblad Trouw

De Duurzame 100 is een jaarlijkse ranglijst van groene denkers en doeners. In eerdere edities stonden er vooral wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven op de lijst, in 2019 en 2020 ging het in de eerste plaats om burgerinitiatieven. Als nummer 1 kwam De Jonge Klimaatbeweging uit de bus. Stad Aardgasvrij staat op een respectabele plek in de bovenste helft van de Duurzame 100: nummer 38.

Toekomstbestendig

Trouw omschrijft Stad Aardgasvrij als volgt: “Bewoners willen hun dorp in 2025 aardgasvrij maken dankzij groene waterstof.” Het begon bij de dorpsraad, die Stad tot een toekomstbestendige plek wil maken. Volgens de leden hoort daar een plan voor een aardgasvrij woningbestand bij. Het gevolg is dat Stad nu koerst richting een groene toekomst met waterstof. Het gaat om een experimenteel project, een burgerinitiatief dat de belangen behartigt van 619 huishoudens. Ook is er een plan voor een multifunctioneel duurzaam dorpshuis. Grote partijen als Deltawind, Gasunie, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland zijn aangehaakt bij de Stadse energieplannen.

“Het project wil aantonen dat waterstof in de gebouwde omgeving een optie is”, schrijft Trouw, “en het biedt vast een doorkijkje naar de toekomst: zonder aardgas en met waterstof. Verduurzaming mét betrokkenheid van burgers kan, draagt het project uit, dat die gedachte ook op de dertien overige kernen in de gemeente wil overdragen.”

Goed alternatief

De gemeente is blij met de hoge vermelding van Stad Aardgasvrij in de Duurzame 100. Wethouder Tea Both: “We zijn trots en willen de initiatiefnemers van dit project van harte feliciteren. De inwoners van Stad aan ’t Haringvliet zijn al sinds 2017 actief op zoek naar een alternatief voor aardgas. Een aantal dorpsgenoten onderzoekt samen met experts of waterstof in Stad aan 't Haringvliet een goed alternatief is voor de verwarming van de woningen. Stad Aardgasvrij is vanaf het begin een initiatief van de inwoners en dat is wat alle partijen in het project energie geeft. We blijven samen met de inwoners onze schouders zetten onder dit project om te onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor een aardgasvrij Stad en het ook daadwerkelijk te realiseren als die keus wordt gemaakt.”

Spannende tijden

Ook Piet Diepenhorst van de Stadse dorpsraad is blij dat het initiatief in de Duurzame 100 staat. “Heel blij”, zegt hij. “We zijn druk doende ons verder voor te bereiden op een eventuele overstap naar waterstof. Hiervoor moet natuurlijk wel voldoende draagvlak in het dorp zijn.”

Afgezien daarvan zijn het nog spannende tijden voor de dorpsraad. Op 1 november maakt de minister namelijk bekend welke initiatieven kunnen rekenen op subsidie in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken. Er zijn vanuit 71 gemeenten aanvragen ingediend om ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken.

Dit is de tweede subsidieronde. In de eerste ronde (oktober 2018) zijn al 27 ‘proeftuinen aardgasvrije wijk’ geselecteerd. Voor de tweede ronde is een rijksbijdrage beschikbaar van gemiddeld 4 miljoen euro per proeftuin. Van de 71 aanvragen worden er ongeveer 25 gehonoreerd met een subsidie.