Renske van ’t Geloof, Helene Kreuk en Nina van Drongelen zingen in het PM-koor.
Renske van ’t Geloof, Helene Kreuk en Nina van Drongelen zingen in het PM-koor.

De samenbindende kracht van muziek in een koor of muziekgroep: “Als je met volle overtuiging een lied zingt, ben je samen God aan het loven”

Sanne Veldhuis (19) speelt gitaar in Difference, de muziekgroep van de Hervormde gemeente Dirksland. “Ik ben een jaar geleden betrokken geraakt bij Difference. Het is een gezellige groep, die niet al te groot is. We hebben een pianist, twee drummers, twee zangeressen en soms ook een trompettist. En natuurlijk de jongens van de techniek, die zijn onmisbaar.” Dat kleine aantal zorgt voor een groot verschil met het Prins Mauritskoor onder leiding van muziekdocent Marco van ’t Hoff, dat uit zo’n dertig leden bestaat. “Ik ben er pas in de vierde klas bij gekomen”, vertelt Helene Kreuk, die nu in de zesde zit. “Een vriendin vroeg me mee en ik voelde me meteen op mijn plek. Iedere dinsdagmiddag kijk ik uit naar de koorrepetitie. Daar kan ik mijn gedachten verzetten. Ik word erg blij van zingen in het koor. Het is mooi om samen God te prijzen.” Dat beaamt Nina van Drongelen uit klas vijf, die naast Helene tussen de alten staat, volmondig. “Je bent echt met een groep vriendinnen bij elkaar en je hebt contact met mensen van buiten je klas of niveau. Iedereen is welkom. Op koor ben je allemaal gelijk.” Ook Renske van ’t Geloof, die in de tweede klas zit, ervaart die saamhorigheid: “Ik vind het geweldig om samen te zingen en te merken dat andere koorleden daar ook van genieten. Mijn broers en zussen zaten ook op het PM-koor, dus ik kende het al een beetje. Vorig jaar zong ik bij het brugklaskoor en nu zit ik op het ‘grote’ koor.”

Zingen met je hart

Is die onderlinge band er ook in een muziekgroep? Sanne vindt van wel: “Het is heel bijzonder om samen met andere jongeren christelijke liederen te zingen en te spelen. Je ziet de passie bij anderen en wordt daar zelf ook door aangestoken. Het geloof is heel belangrijk voor mij en de verbinding die ik ervaar als we samen muziek maken, is erg fijn.” Sanne heeft veel geleerd het afgelopen jaar. “Ik heb vanaf het eind van de basisschool een aantal jaren gitaarles gehad, maar kon nog niet veel akkoorden spelen, terwijl dat binnen Difference wel nodig is. Daarom heb ik mezelf het akkoorden spelen aangeleerd en ontzettend veel geoefend. Mijn vriend heeft me daar heel goed bij geholpen. Door Difference ben erg gegroeid. Sinds kort heb ik ook weer gitaarles. Dat is een mooie uitdaging.”

Het zingen en spelen van christelijke liederen heeft voor Sanne, maar ook voor de koorleden een echte meerwaarde. “Het is mooi om iets te zingen waar je helemaal achter staat”, zegt Renske. “Je kunt dan met volle overtuiging meezingen. Als iedereen dat doet, kan ik daar echt van genieten.” Daar zijn Helene en Nina het helemaal mee eens. “Door het zingen van christelijke liederen prijs je God”, zegt Helene. “Je hoopt dat je iemand daardoor iets mee kunt geven. Onze dirigent zegt regelmatig: ‘We zijn niet zomaar een koor, puntje puntje puntje. Daarmee bedoelt hij denk ik vooral dat we een boodschap uit mogen dragen.” “Zingen doe je met je hart”, vult Nina aan. “Eén lied is twee gebeden. Wie zei dat ook alweer? Luther toch?”

Leerzaam

Zowel het Prins Mauritskoor als Muziekgroep Difference laat regelmatig van zich horen. “Wij spelen tijdens de jeugddiensten in de kerk”, vertelt Sanne. “Dat is echt gaaf om te doen. Maar tijdens de eerste coronagolf zijn we ook bij verzorgingshuizen gaan spelen. Zo wilden we de mensen laten zien dat ze niet alleen zijn.” Het Prins Mauritskoor heeft een aantal vaste concerten. “We zingen ieder jaar mee met de Christmas Carols in Zierikzee”, zegt Renske. Of de Ceremony of Christmas Carols dit jaar ook doorgaat? “Dat weten we nog niet”, geeft Nina aan. “Misschien dat het deze keer een opname wordt. We zingen trouwens ook nog op de Reformatieavonden, die elk jaar worden gehouden.” “En er wordt ook altijd wel een concert op school georganiseerd”, vult Helene aan.

Het zingen in een koor en spelen in een muziekgroep is naast gezellig, ook heel leerzaam. “Tijdens het spelen moeten we goed op elkaar letten”, zegt Sanne. “Maar we hebben veel contact en kennen elkaar inmiddels goed. Zo raken we letterlijk steeds meer op elkaar ingespeeld.” Dat herkennen Helene en Nina ook wel. “Wij staan in het koor tussen de alten. Het is soms best een uitdaging om je eigen partij vast te houden en niet met de sopranen mee te zingen. Gelukkig kunnen we lachen om onze eigen foutjes.” Niet alle partijen in het koor zijn goed vertegenwoordigd. Daarom hebben Helene, Nina en Renske veel bewondering voor de twee jongens die de tenor- en baspartij zingen. “De dirigent zingt vaak met hen mee”, zegt Nina. “En soms worden er oud-koorleden gevraagd ter versterking.” Een dirigent, zoals bij het PM-koor, heeft Difference niet. Wél twee mensen die leiding geven aan de groep. “Zonder hen zouden we het echt niet kunnen”, zegt Sanne. “We hebben ze echt nodig en we doen alles samen. Zo is het techniekteam soms het hele weekend bezig om te zorgen dat alles goed geregeld is.”

Er is een belangrijke relatie tussen geloven en muziek. “Als je met volle overtuiging een lied zingt, ben je samen God aan het loven”, zegt Renske. “Muziek komt dichtbij je hart”, merkt Helene op. “Een lied kan de gevoelens die je hebt, of juist niet hebt, vaak heel goed uitdrukken. En dan gaat het niet alleen om de tekst, maar ook om de melodie en de instrumenten die worden gebruikt.” Ook Nina vindt dat muziek soms meer zegt dan woorden. “Muziek blijft veel langer hangen dan een verhaal of een preek.” Voor Sanne kan een lied een reminder zijn om op God gericht te blijven. “Ik heb niet echt een lievelingslied, maar wel periodes waarin bepaalde liederen mij erg aanspreken. Zo vind ik de nummers ‘Shoulders’ en ‘God only knows’ van ‘for KING & COUNTRY’ erg mooi. Die herinneren mij eraan dat God er altijd is.” Zijn er binnen het Prins Mauritskoor ook favoriete liederen? Dat blijkt lastig kiezen, omdat er zoveel mooie teksten en melodieën zijn. Toch springt het lied ‘Bonse Aba’ er voor de koorleden wel uit. “Het is een Afrikaans lied, dat heel levendig is”, legt Nina uit. “De tekst komt uit 1 Johannes 1:12. Het klinkt heel vrolijk.” Maar ook meer ingetogen liederen zijn mooi. Helene noemt ‘Be still for the presence of the Lord’ en ‘Hij kwam bij ons heel gewoon. “Het mooie is dat we veel verschillende genres zingen, van klassiek tot meer gospel.”

Verschillen

Zijn er verschillen tussen zingen in een koor of zingen en spelen in een christelijke band of muziekgroep? Renske denkt van wel. “Ik heb nog nooit in een muziekgroep gezongen, maar ik denk dat je in een koor meer het gevoel van samen zingen hebt. In een muziekgroep gaat het denk ik meer om de mooie klank en muziek dan dat het erom gaat wát je zingt.” Dat ziet Sanne anders. “Onze muziekgroep wil jongeren graag aanspreken door de liederen die we zingen en spelen. Ik denk dat een muziekgroep meer van deze tijd is. Jongeren gaan niet zo snel naar een koor luisteren, dat geeft toch een beetje een ouderwets gevoel.”

Is een koor oubollig? “Dat beeld kan er wel zijn”, knikt Nina, “maar ik denk dan vooral aan een vergrijsd kerkkoor. Het PM-koor is zeker niet oubollig, maar juist helemaal van deze tijd. Een jongerenkoor spreekt jongeren aan, vooral door de verschillende genres die wij laten horen.” Dat onderschrijft Helene volledig. “Het Prins Mauritskoor is superleuk en gezellig. Samen zingen in het koor is een mooie manier om God te prijzen en te dienen. En je leert er ook nog eens meerstemmig zingen!”

De genoemde verschillen tussen zingen in een koor en zingen of spelen in een muziekgroep doen er eigenlijk niet zoveel toe, concluderen Sanne, Helene, Nina en Renske. Het belangrijkste is om met elkaar te genieten van het maken van muziek. Het gaat om het brengen van de boodschap. Om een loflied zingen en te spelen, tot eer en glorie van onze grote God!

De mannen die de techniek verzorgen bij Difference horen er zeker ook bij.
Muziekgroep Difference in betere tijden, dus nog voor coronatijd.
Sanne Veldhuis speelt gitaar in muziekgroep Difference van de Hervormde Gemeente Dirksland.