"Goed om overlast toeristische verhuur aan te pakken"

Vanaf januari 2021 kunnen gemeenten vakantieverhuur van woningen in hun gemeente beter in banen leiden en uitwassen voorkomen. Dan treedt het wetsvoorstel in werking dat recent door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken toonde zich verheugd dat de gemeenten verdringing op de woningmarkt en overlast in buurten vanaf genoemde datum nu kunnen aanpakken. Eilanden-Nieuws publiceerde hier vorige week al een artikel over, maar de gevraagde gemeentelijke reactie kwam toen niet op tijd binnen.

Door Jaap Ruizeveld

Het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee stelt: “Het probleem van het illegaal verhuren van woningen aan toeristen, doet zich vrijwel in elke toeristische gemeente voor. Ook op ons eiland. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het onttrekken van woningen aan de permanente woonvoorraad voor eigen recreatief gebruik of de toeristische verhuur. Met name in Goedereede speelde dit probleem de afgelopen jaren. Tegen de toeristische verhuur is in deze kern handhavend opgetreden. In Ouddorp zien we dit probleem toenemen in de lintbebouwing."

De gemeenteraad heeft onlangs de huisvestingsverordening vastgesteld, waarin een onttrekkingsvergunning is opgenomen. "Om een woning aan de permanente woningvoorraad te onttrekken, is een gemeentelijke vergunning nodig", aldus de gemeente. "Als een woning onttrokken wordt zonder een vergunning, dan kan er een boete volgen. Met de huisvestingsverordening heeft de gemeente daarom een extra handvat om tegen recreatief gebruik van woningen met een permanente woonbestemming of de toeristische verhuur op te treden. Het gemeentebestuur vindt het een goede ontwikkeling dat de gemeente straks met het wetsvoorstel in 2021 nog meer middelen in handen krijgen om dit soort overlast op ons eiland aan te kunnen pakken.”