Afbeelding
Foto:

RealTime Jongerenavonden: Belangrijk om met jongeren in contact te blijven

De RealTime-avonden worden gemiddeld door zo’n dertig tot tachtig jongeren bezocht en worden tussen oktober en mei één keer per maand in het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis gehouden. Naast deze bijeenkomsten wordt ook een jaarlijkse interkerkelijke gebedsbijeenkomst georganiseerd, zoals vorige maand in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk.
Tijdens de RealTime-avonden zijn jongeren, van verschillende kerkelijke achtergronden, bij elkaar om te luisteren naar een spreker die een thema behandelt dat betrekking heeft op de leefwereld van jongeren. Tijdens de avonden is er alle ruimte om elkaar te ontmoeten en om met de spreker en elkaar in gesprek te gaan.

Jongeren vasthouden

In de afgelopen maanden heeft het bestuur van RealTime haar best gedaan om de jongeren vast te houden, want sinds maart van dit jaar konden er geen fysieke bijeenkomsten worden belegd vanwege de coronacrisis. In mei is er wel een online-bijeenkomst georganiseerd met een bijdrage van evangelist Van Dooijeweert. Verder was het plan om een sing-out te organiseren aan de Brouwersdam, maar die moest worden afgelast vanwege het regenachtige weer. De leiding van RealTime probeert met onder meer hulp van de social media in contact te blijven met jongeren.

Een bijeenkomst op zaterdagavond met een spreker. Kan dit de jeugd nog boeien?

Erik legt uit dat er altijd sprekers uitgenodigd worden die de jongeren kunnen stimuleren tot nadenken. Daarnaast worden de avonden gezellig gemaakt en is er ruimte om elkaar te ontmoeten en de gelegenheid om op een ontspannen wijze met de spreker of de leiding van de avond in gesprek te gaan. Bij de sprekers kunnen vragen worden ingediend en die worden dan na de lezing behandeld. “Wat mij betreft mag er nog wel meer interactie komen. Al kan ik de enige schroom wel begrijpen. Het is niet altijd gemakkelijk om in te gaan op diepere geloofsvragen. Dat betekent dat je eerlijk naar jezelf moet reflecteren wie je bent tegenover God zonder enige camouflage”, aldus Erik.
Toch is de ervaring dat jongeren tegenwoordig meer open zijn over hun geloof dan vroeger. “Het is heerlijk te merken welke vragen er leven onder de jongeren en dat daar steeds opener over gesproken wordt.”

Bekering

Het is de ervaring van het team dat de RealTime jongerenavonden organiseert dat jongeren die al een tijdje deze avonden bezoeken zijn veranderd. “De avonden zijn dan door God gebruikt om jongeren tot geloof te brengen en om antwoorden te vinden op levensvragen ”, aldus Erik en met dat doel is RealTime opgericht.

Het team van RealTime probeert om nog meer jongeren enthousiast te maken voor deze avonden. Daarom wordt er gezocht naar nog meer ontspannende programma’s waarmee avonden gevuld kunnen worden.

Evenals bij de meeste kerken weten ook de mensen van RealTime dat het niet zo eenvoudig is om jongeren van, zeg maar, 18 jaar en ouder bij de kerk te houden. Het contact met de kerken op het eiland vinden zij dan ook heel belangrijk. “We gaan contact zoeken met zoveel mogelijk kerken op het eiland en proberen dan stil te staan bij de vraag ‘Wat speelt er onder jullie jongeren?’ ‘Zijn er problemen?’ ‘Kunnen wij helpen?’. Wellicht kunnen we elkaar zo tot een hand en een voet zijn en zorgen wij ervoor dat RealTime een breed draagvlak krijgt”, aldus Erik Bruggeman.

Enkele weken geleden heeft men een gebedsdienst georganiseerd in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Hieraan heeft een aantal predikanten uit de volle breedte van de kerk meegewerkt. Men organiseert deze bijeenkomst omdat RealTime het heel belangrijk vindt dat hun werk, maar bovenal de jongeren op het eiland zich gedragen weten door het gebed van kerken maar ook van ouders en ouderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding