Rick.
Rick.

Lydia van der Kraan - 21 - Evangelische gemeente: “Het is mooi als jongeren hun talenten kunnen inzetten voor de kerk"

STELLENDAM – Ze groeide op in de Gereformeerde Kerk te Stellendam. Een jaar of vijf geleden stapten zij en haar ouders over naar de Lachaï Roï-gemeente in Sommelsdijk. Lydia: “Toen vertrok ik eigenlijk al vrij snel weer naar het buitenland, waar ik drie jaar bij een internationale zendingsorganisatie heb gezeten. Dus dan voel je je niet zo verbonden bij de plaatselijke kerk. Sinds vorig jaar juli ben ik weer terug, en sindsdien gaat het beter."

Inmiddels studeert ze psychologie aan het LOI, voor volgend jaar is het plan om te gaan studeren in Leiden. Ook is ze betrokken bij de jeugdleiding van de kerk. Ze lacht even. “Zelf ben ik natuurlijk ook nog jeugd, maar ik ben ook echt in die leeftijdsfase geïnteresseerd. Het zijn toch de meest vormende jaren van je leven. Als ik daar bij anderen ondersteuning aan kan bieden, is dat heel mooi." Ze doet het werk samen met vijf anderen. “We proberen de jeugd er echt persoonlijk bij te betrekken en een relatie met ze op te bouwen."

Buddy-systeem

“Het is belangrijk dat jong en oud met elkaar zijn verbonden in een gemeente. Allebei kunnen ze wat van elkaar leren. Als de gemeente alleen maar wordt gerund door ouderen, is het gevaar dat jongeren zich er niet bij betrokken voelen. Terwijl het juist heel mooi is als jongeren hun talenten kunnen inzetten voor de gemeente en daar een plek in krijgen. Ik hoorde pas van een soort buddy-systeem in kerk, waar een jongere en een oudere aan elkaar gekoppeld worden. Die spreken dan af en toe een-op-een met elkaar, een soort geestelijk mentorschap zeg maar."

Ze vindt Lachaï Roï een hele fijne kerkelijke gemeente. “Je hebt echt een stem, er is veel vrijheid om te leren en er wordt goed naar je geluisterd." Aan de andere kant mag er van haar nog wel meer aandacht worden besteed aan het gemeente-zijn. “Er mag best iets meer structuur inzetten, te veel vrijheid is ook niet goed. Het is naar mijn mening belangrijk dat mensen niet alleen maar consumeren, maar actief meedoen en zelf een bijdrage leveren."

Huiskringen

“Iedereen is uniek en beleeft het geloof op een eigen manier. Ik denk dat daar wel een bepaalde vrijheid in is, zolang er maar bepaalde waarheden zijn waar je niet aan tornt." Zoals? Ze denkt even na. “Dat Jezus aan het kruis is gestorven, zodat wij weer een relatie met God kunnen krijgen. Dat de Heilige Geest in ons hart werkt en ons leidt. Dat soort zaken." De verdere verschillen hoeven volgens haar geen afstand te creëren, maar kan er juist toe leiden dat mensen elkaar vragen gaan stellen en van elkaar gaan leren.

“Christen zijn betekent voor mij dat alles wat je doet voor de Heere is, en niet voor de mensen. Een heel bewust samenleven met God, dat Hij met je is en richting geeft aan je leven." Hoewel dat in coronatijd niet anders is, mist Lydia wel de samenkomsten met de gemeente. “Normaal is er op zondag één dienst, die ik altijd bezoek. Nu maken we vooral gebruik van huiskringen, waar je met een klein groepje mensen samenkomt." Maar bovenal mist ze het zingen. “Daar vind ik altijd een bepaalde kracht van uitgaan."

Perspectief

“Wij dragen allemaal een verantwoordelijk om het goede nieuws uit te dragen. Iedereen voelt dat natuurlijk weer anders, maar ik zie het echt zo. Daarin worden we met veel dingen geconfronteerd, maar dan mogen we handelen in overeenstemming met ons geweten. Hij geeft hoop en zal helpen om perspectief te bieden. Hij belooft weliswaar geen makkelijk leven, maar Hij is er wel altijd bij."


Tim van Oostende - 20 - Hervormde Gemeente: “Onze predikant staat heel erg open voor vragen"

NIEUWE-TONGE – “In het begin was ik zelf nog erg zoekende in het geloof en merkte ik dat anderen er soms niet helemaal serieus mee omgingen. Nu heb ik mijn grenzen aangegeven en weten ze wat ik wel en niet waardeer." Het is Tim die deze woorden uitspreekt. Hij is onderofficier in opleiding bij de verbindingsdienst en een gezellige prater, zo blijkt al snel.

“Het klinkt misschien wat cliché, maar het geloof betekent alles voor me. Het zorgt voor een ontspannen leven, omdat je het vooruitzicht hebt op iets eeuwigs beters. Zelfs als het dan op aarde tegenzit, maakt het ten diepste niet uit: God is met je en dat is het belangrijkste. Door wat Jezus voor ons mensen heeft gedaan, kunnen wij leven." Dat leven van Tim speelt zich grotendeels af bij defensie. “Als je zegt dat je christelijk bent, is daar eigenlijk altijd wel respect voor. Bij kennismakingen geef ik aan dat ik christelijk ben en als ze vragen hebben, ze die aan mij kunnen stellen."

Krijgt hij veel vragen? “Ja, dat komt regelmatig voor. Je hebt dan een mooie kans om het evangelie te delen." Toevallig sprak hij gisteren nog drie kwartier met een collega over het geloof. “Er zijn echt gasten die heel slim zijn en diepe vragen stellen, over moraliteit bijvoorbeeld. Van sommigen zijn de ouders christelijk, maar zelf doen ze er niks meer aan. Hoewel ik vanaf het begin heb gebeden voor mijn eten, vond ik het eerst wel spannend om het gesprek erover aan te gaan. Maar toen bedacht ik me dat Jezus zoveel over heeft gehad voor mij, dus waarom had ik dit dan niet over voor Hem?"

Spiegelen

In Nieuwe-Tonge voelt hij zich thuis in z’n kerkelijke gemeente. “De laatste tijd komen er gelukkig weer meer jongeren bij. Daarnaast hebben we een jonge predikant die erg openstaat voor vragen. Ik zie het echt als ‘mijn’ kerk, wat misschien wel komt omdat er ook veel familie kerkt. Dus ik zal deze gemeente niet snel verlaten." Hij vindt het belangrijk dat jongeren een rol spelen in de kerk. “De jeugd heeft de toekomst en daarom moet je ze vroegtijdig betrekken, bijvoorbeeld door ze leidinggevende posities te geven."

“Eerst bezocht ik ’s zondags één dienst, en luisterde ik ’s avonds vaak zelf een preek. Maar tijdens belijdeniscatechisatie zei een ouderling tegen me: God zorgt voor die predikant op de kansel, en die heeft een boodschap voor jou. Toen ben ik daar over na gaan denken en vond ik het ondankbaar richting God om maar één keer te gaan. Dus sindsdien ga ik twee keer. Tijdens de dienst vind ik het belangrijk dat de wet wordt voorgelezen, zodat je jezelf daar aan kunt spiegelen. In een preek zie ik graag beide zijden, zonde maar ook genade, terug."

Druk achter

Vroeger dacht hij regelmatig anders over zaken dan zijn ouders. “Toch ga ik steeds meer inzien dat ze wel een punt hadden. Over televisie en telefoon bijvoorbeeld, dat die allebei heel erg kunnen afleiden van de Bijbel. Inmiddels zit ik wel aardig met m’n ouders op één lijn. Natuurlijk denken we wel eens ergens verschillend over, maar dat is niet erg toch?" In de wereld om hem heen ziet Tim enerzijds de schoonheid van Gods schepping, aan de andere kant ook de grote hoeveelheid kwaad die er is. “Als ik voor mezelf spreek, denk ik dat de wereld steeds moeilijker wordt voor christenen. Waarheid en leugen zijn steeds moeilijker te onderscheiden. Persoonlijk denk ik niet dat de aarde nog lang zal bestaan. Daarom mag er voor christenen best druk achter zitten om het evangelie te delen."


Annelore de Leeuw - 19 - Gereformeerde Gemeente: “In moeilijke tijden hielp God me er doorheen en gaf kracht"

MELISSANT – Annelore volgt met veel plezier de opleiding tot verzorgende op het Hoornbeek in Rotterdam. Ze heeft een bijbaantje in een verzorgingshuis en sport graag in haar vrije tijd. Daarnaast gaat ze elke zondag twee keer naar de kerk. En bezoekt ze regelmatig een Bijbelstudieclub.

“Een vriendin maakte mij daarop attent. Elke week komen we met een groep jongeren uit allerlei verschillende gemeentes samen rondom de Bijbel. Ik red het weliswaar niet om er elke week bij te zijn, maar ik probeer wel zoveel mogelijk aan te schuiven. Vooraf wordt het thema opgestuurd en kan iedereen zich inlezen. We beginnen altijd met gebed, waarna we een stuk uit de Bijbel lezen. Iedere keer staat een ander onderwerp centraal."

“Vaak gaan we na het lezen uiteen in kleine groepjes, waar we per vers door het gedeelte heengaan. Dan kijken we echt van: wat staat er nu eigenlijk, en wat wordt ermee bedoeld? Ook zoeken we de verwijsteksten op en kijken we wat er in andere vertalingen staat. Dan komen we weer bij elkaar en we bespreken het met elkaar. Vaak zingen we dan nog en eindigen dan de avond." De groepsgrootte scheelt per avond, maar de groep wordt steeds groter. “Gemiddeld zijn er zo’n twintig jongeren. Juist omdat niet iedereen uit dezelfde kerk komt, heb je ook allemaal verschillende perspectieven. Dat maakt het zo interessant."

Open sfeer

Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van Annelore. “Ik kan met al mijn vragen en angsten naar God gaan. Juist in deze tijd betekent het christen-zijn dat je niet bang hoeft te zijn en bij God veilig bent." Ze zoekt even naar woorden. “Ik durf wel te zeggen dat Hij me er in moeilijke tijden echt heeft doorgeholpen en me kracht heeft gegeven." Haar is opgevallen dat er veel christelijke jongeren met vragen zitten. “Om die reden ben ik met een Instagramaccount begonnen, waarop ik regelmatig een Bijbeltekst of mooie gedachte deel."

“Het is heel belangrijk dat jong en oud binnen de kerk met elkaar in contact blijven. Je ziet snel dat jongeren zich gaan afzonderen als ze het moeilijk hebben en het zelf proberen op te lossen. Terwijl het juist goed is juist je vragen te benoemen." Catechisatie is daar een geschikt moment voor. “Daar is een heel open sfeer, waar ik altijd m’n vragen kan stellen." Dat is nodig. “Je merkt wel dat ouderen niet meer goed weten hoe en wat de jeugd denkt. Vroeger waren veel dingen anders dan nu, het ging toen vanzelfsprekender voor mijn gevoel." Aan de andere kant ziet ze ook dat ouderen actief bezig zijn om de jongeren bij de kerk te houden. “Ze doen echt hun best."

Plagen

Hoe beleeft zij het coronavirus? “Ik denk dat je er als christen niet bang voor hoeft te zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet ziek wordt. Of het een oordeel van God is, durf ik niet te zeggen. Wij kennen Gods plan niet, dus moeten we daar heel voorzichtig in zijn. Wat ik wél weet, is dat Hij alle dingen laat meewerken ten goede. Zelf zie ik het dus vooral als een roepstem. Dan gaat het erom wat wij ermee doen. God zorgde ook voor de plagen in Egypte, om mensen tot inkeer te brengen. Daar zit genade in. Veel mensen zeggen dat God ons niet straft, omdat Hij liefde is. Maar we moeten niet vergeten dat God ook een rechtvaardig God is. Anders kunnen we doen wat we willen."

Het Instagram-account waar Annelore regelmatig Bijbelteksten en dergelijke deelt heet ‘Woorden op papier’.

Annelore.
Lydia.
Tim.