Peter van der Kraan.
Peter van der Kraan.

Nieuw initiatief voor eilandbreed jongerenwerk, waarin kerken samen optrekken: “We willen jongeren in hun eigen dorp bereiken met Gods liefde”

“Het verlangen om iets voor jongeren te betekenen, leeft bij heel veel mensen”, zegt Laurens Blonk (21) uit Dirksland. “We hebben als kerken een gemeenschappelijk probleem: hoe bereiken we de jeugd in ons dorp?” Het begon allemaal met een onderzoek rondom een ontmoetingsplek voor jongeren, dat Ariëtte Hage uit Den Bommel startte in verband met een opleiding die ze volgt. Hiervoor benaderde ze een aantal kerkelijke gemeenten op het eiland om te vragen hoe zij hun jeugdwerk vorm geven. “Daaruit blijkt dat veel kerken het best moeilijk vinden om hun eigen jongeren te bereiken, laat staan jongeren van buitenaf”, vertelt Laurens. “We kwamen in contact met Youth for Christ en zo ontstond er een nieuw initiatief op Goeree-Overflakkee, dat inmiddels gedragen wordt door een groeiende groep vrijwilligers.”

“Ik werd benaderd met de vraag of ik toegevoegd wilde worden aan een WhatsApp-groep van mensen die hierbij betrokken zijn”, zegt Peter van der Kraan (33) uit Dirksland, die als jeugdleider in evangelische gemeente Lachai Roï veel jongeren kent en spreekt. “Niet lang daarna kwamen we voor het eerst bij elkaar en meteen was er een eenheid, een gezamenlijke gedrevenheid. Het is zo mooi om samen te werken met mensen uit allerlei kerken. Die breedte is heel belangrijk, omdat er anders veel struikelblokken zouden zijn.” Laurens beaamt dit: “In die 53 kerken op ons eiland ligt een kracht. Dit initiatief is er dan ook niet om verdeeldheid te zaaien, maar juist om eenheid te brengen in onze zorg voor jongeren.”

Crowdfunding voor bus

De werkgroep werkt nauw samen met Youth for Christ. “Zij hebben enorm veel ervaring, die wij goed kunnen gebruiken”, zegt Peter. “Daarnaast heeft iedere vrijwilliger zijn eigen netwerk, waardoor we veel verschillende jongeren kunnen bereiken. We merken steeds zo duidelijk dat het Gods werk is. Het gaat zo snel allemaal, dat hou je niet voor mogelijk!” Waarom dit initiatief als er op Goeree-Overflakkee al andere stichtingen zijn die zich richten op jongeren? “Veel dorpen worden niet goed bereikt”, zegt Laurens. “Natuurlijk zijn we heel dankbaar voor stichting Ontmoeting, die zich onder andere richt op het drugsprobleem en voor stichting ZIJN, die vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee de jeugd actief benadert, zoals in het JAC in Middelharnis, maar ook op andere manieren. Toch is er meer nodig, vooral preventief. Het is zeker mooi dat er nu jongerenwerkers naar de dorpen gaan om met jongeren in contact te komen. Zij moeten het contact echter nog helemaal opbouwen, terwijl plaatselijke vrijwilligers dat contact al hebben. Daarom willen wij zo graag mensen met een hart voor jongeren in hun eigen dorp inzetten. Zij kennen al veel jeugd uit hun directe omgeving en komen zo ook gemakkelijker in contact met andere jongeren die op straat rondhangen.”

Hoe kun je de jongeren op het hele eiland bereiken? “We vragen de jongeren niet naar een bepaalde locatie te komen”, zegt Peter. “Dat werkt vaak niet, zeker als die locatie in een ander dorp is. Daarom brengen we de locatie naar de jongeren toe door gebruik te maken van een mobiele ontmoetingsplek. Dat is veel laagdrempeliger.” Deze mobiele ontmoetingsplek is een bus, die jarenlang werd gebruikt als leslokaal. “Dat is ook weer zo’n bijzonder verhaal”, glimlacht Laurens. “We hebben die bus voor de zomervakantie bekeken en konden hem voor 8000 euro kopen, terwijl hij eigenlijk veel meer waard was. De eigenaar, die ook christen is, wilde graag dat deze bus gebruikt zou gaan worden voor de jongeren op Goeree-Overflakkee. We mochten de bus reserveren tot 8 oktober. De afgelopen weken begon de tijd toch wel te dringen. We besloten een crowdfunding actie te starten. Binnen 24 uur was er 8000 euro binnen! Niet te geloven.” Ook Peter is daar nog steeds verwonderd over. “Wat ook bijzonder is: vorig jaar kon ik via mijn werk mijn groot rijbewijs halen. Nu blijkt dat er een chauffeur voor de bus nodig is, valt dat helemaal op zijn plek.” Om de bus te verbouwen tot een fijne plek voor jongeren en rijklaar te maken, is 12.000 euro begroot. Daarnaast zijn er vrijwilligers nodig, die daarbij helpen: monteurs, mensen die kunnen helpen bij het ombouwen van de bus of deze af en toe schoon willen maken. “Het gaat niet alleen om vrijwilligers die in contact komen met de jongeren”, zegt Laurens. “Juist ook de mensen op de achtergrond zijn heel belangrijk. Met name ook de mensen die voor dit werk en voor de jongeren willen bidden.”

De vrijwilligers werken vanuit de behoeften van de jongeren. Wat die behoeften zijn? “Jongeren hebben in de eerste plaats aandacht en liefde nodig”, zegt Peter. “Iemand die echt naar ze luistert. Ze willen gehoord en gezien worden.” Er komt in deze tijd veel op de jeugd af, niet in de laatste plaats door het gebruik van social media. “Het is zo gemakkelijk om iets te vinden van jongeren die rondhangen, drugs gebruiken of zich bezig houden met vandalisme”, vindt Laurens, “maar oordeel niet te snel. Er wordt zoveel van jongeren verwacht. Tegelijk worden ze ontzettend beïnvloed door social media, wat veel doet met hun zelfbeeld. We willen als vrijwilligers dan ook digitaal actief zijn. Jongeren hebben vooral Gods liefde nodig, daarom heeft ons werk een missionair karakter. Alleen door zicht op Jezus is er hoop.” Peter vult aan: “We laten de jongeren niet los, ook niet als we ze een poosje niet zien. We willen ze juist begeleiden en laten merken dat we er echt voor hen zijn.”

Praktijkvoorbeelden

Veel jongeren die het moeilijk hebben, zien drugs of alcohol als een uitlaatklep. “Drugs is hier zo gemakkelijk verkrijgbaar”, merkt Laurens op. “De jongeren weten precies waar ze moeten zijn. Dat jongeren in de knel komen, heeft ook wel met de Flakkeese cultuur te maken. Ouders durven vaak geen kritische vragen aan hun kind te stellen, uit angst voor een negatieve reactie. Daarnaast is er ook een soort naïviteit of hardheid: het valt allemaal wel mee met de jeugd. Het komt vanzelf weer goed. Maar zo werkt het niet.” Sociale begeleiding is volgens Peter erg belangrijk voor jongeren. “Ze hebben identificatiefiguren nodig, mensen die leven met Jezus.” Waarom die bewogenheid voor jongeren? “Ik weet nog heel goed hoe ik was op die leeftijd”, zegt Laurens. “Daarom wil ik jongeren in aanraking brengen met Gods liefde. Als God in je leven komt, wil je voor Hem aan de slag.” Dat onderschrijft Peter volmondig. “In de drie jaar dat ik nu jeugdwerk doe, ga ik steeds vaker zien hoe noodzakelijk het is om echt contact te maken met jongeren. De tijd die je ze geeft, is het meer dan waard!”

Steeds meer vrijwilligers melden zich spontaan aan om mee te helpen. “We zoeken mensen die in hun eigen dorp mee willen bouwen aan relaties met jongeren”, zegt Laurens. “Daarnaast zijn er meerdere chauffeurs nodig en moet er nog een bestuur worden gevormd. Vrijwilligers zijn dus meer dan welkom!” Het initiatief is niet bedoeld om het bestaande jeugdwerk te vervangen. Integendeel. “We willen elkaar juist aanvullen en zoveel mogelijk samenwerken”, benadrukt Peter. “Zo kunnen we er samen voor de jongeren zijn en hen bereiken met Gods liefde, die ze zo hard nodig hebben.”

Wilt u of wil jij meer weten over het jongerenwerk van Youth for Christ op Goeree-Overflakkee? Neem dan contact op via GO@yfc.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden als vrijwilliger.

De schoolbus die de jongeren willen kopen en flink onder handen willen nemen.
Laurens Blonk.