De zeven bestuursleden van de belangenvereniging.
De zeven bestuursleden van de belangenvereniging.

Serie dorpsraden: "Door Langstraat met zwaar verkeer, dat kan echt niet meer"

De belangenvereniging bestaat al vele jaren. Aanleiding voor de oprichting in 1983 was het ontbreken van een regeling voor het leerlingenvervoer vanuit Langstraat naar de basisscholen in Oude-Tonge. “Het liep hoog op”, weet voorzitter Dirk Bal. “De bewoners organiseerden een protestactie. Met een boerenkar, ballonnen en muziek gingen ze naar het gemeentehuis, toen nog in Ooltgensplaat, om een petitie aan de gemeente te overhandigen. En het werkte: een tijdje later reed de eerste ZWN-bus naar Oude-Tonge.”

De Keet

Sindsdien bewaakt de vereniging de belangen van Langstraat. Een andere functie van de vereniging is het organiseren en faciliteren van activiteiten en ontmoeting in de kleine gemeenschap. De Keet, het ontmoetingscentrum van Langstraat, is daarbij van cruciale betekenis.

De buurtschap heeft het houten gebouw te danken aan vakvereniging FNV, die de bouwkeet op het terrein van ECT eind jaren 80 niet meer nodig had. Een bestuurslid van de belangenvereniging, dat ook FNV-banden had, kreeg er lucht van. Haal maar op, was de boodschap richting Langstraat, maar wel zelf afbreken, vervoeren en weer opbouwen. Dat gebeurde. Er kwam subsidie van de gemeente om deze impuls voor Langstraat gestalte te kunnen geven.

De belangenvereniging is eigenaar van het gebouw en dus ook verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud. De Keet is twee keer gerestaureerd. De laatste keer, die vrij recent plaatsvond, is er onder meer een nieuwe keuken geplaatst en het dak vernieuwd. Verhuur van het gebouw is uiteraard goed voor de exploitatie. Gelukkig loopt dat prima, bijvoorbeeld voor verjaardagen, recepties en kinderfeestjes. Dirk Bal: “Een aardige bron van inkomsten voor ons.”

Ontmoeting

“De Keet is belangrijk”, zegt secretaris Annemieke Lemaire. “Het is een punt van ontmoeting en er zijn veel activiteiten opgestart, zowel voor de jeugd als voor ouderen. Wat we nu doen – als corona en de organisatie het toelaten – zijn de vaste activiteiten jeu de boules, klaverjassen, bordspellenclub en de maandelijkse soos, de jaarlijkse buurtbarbecue op Burendag en eenmalige activiteiten als een bonbon-maak-middag.”

Het sociaal-cultureel werk was vanaf het begin betrokken, later was dat Stichting Welzijn Oostflakkee en weer later Stichting ZIJN, die momenteel alleen nog yoga aanbiedt in De Keet. De voormalige bouwkeet trekt ook volk als er een rommelmarkt is, een nieuwjaarsborrel of een barbecue. De jeu-de-boulesbaan was zo populair dat er recent een tweede is gerealiseerd. Sinds het verscheiden van de volkstuinvereniging is de Belangenvereniging Langstraat ook beheerder van de volkstuinen, vlak naast De Keet en de opslagcontainer met tafels, stoelen, tenten en rommelmarktspullen.

Het is wel een uitdaging om voldoende vrijwilligers te activeren. Nu komen veel werkzaamheden op de schouders van de zeven bestuursleden. “De daadwerkelijke betrokkenheid zie je bij een beperkte groep, die veel doet. Maar dat is niet alleen hier het geval. De maatschappij verandert, we leven in het ik-tijdperk. Bij de klaverjas hebben we soms zeven volle tafels, ze komen hier uit de hele omgeving kaarten. Maar de vraag is wie het gaat organiseren. Als er niemand is, houdt het op.” Bij andere activiteiten en bij het onderhouden van De Keet ziet het bestuur van de belangenvereniging ook dat de drempel hoog is om hand-en-spandiensten te verrichten.

Elkaar kennen

Nog altijd is De Keet het kloppend hart in een minuscule kern met twee straten, zonder school en middenstand. Het is een wonder dat de kerk van Langstraat nog in gebruik is. De samenwerking tussen De Keet en de kerk is overigens heel goed. Zo faciliteert de belangenvereniging een activiteit als Kerk en Keet Eten.

“In De Keet ontmoeten de bewoners elkaar die behoefte hebben om elkaar te kennen”, kenschetst Annemieke Lemaire, die Langstraat een gastvrije gemeenschap noemt. “Hier komen mensen die hier in hun jonge jaren nog hebben gehoepeld én mensen die vanaf de jaren 80 vanuit de stad binnen zijn gedruppeld in Langstraat. Iedereen – jong en oud, kerks en niet-kerks, overkanters en eilanders – treft elkaar hier op een leuke manier. Je ziet veel saamhorigheid en bereidheid om samen iets te doen. Dat is hartstikke tof. Je kunt ook gewoon achter je voordeur leven hoor, maar als je hulp nodig hebt, weet je dat er altijd wel iemand is die voor je klaarstaat.”

Ook dorpsraad

De belangenvereniging is ook ‘dorpsraad’. Dus: aanspreekpunt voor de gemeente als het om Langstraat gaat én vertegenwoordiger van alle bewoners van het buurtschap in het overleg met de gemeente. Over de samenwerking met de gemeente is de belangenvereniging positief.

“De gemeente behandelt ons als dorpsraad”, zegt voorzitter Bal. Maar, zo leggen hij en Lemaire uit, de belangenvereniging voelt er niets voor om voor bewoners aanspreekbaar te zijn op gemeentelijk beleid. “Daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. Officieel zijn wij de schakel tussen de buurtschap en de gemeente. Dat werkt dus twee kanten op, maar we zien het niet als onze taak om het gemeentelijk beleid uit te leggen en te verkopen aan de bewoners. We houden ons ook niet bezig met individuele belangen, maar met het algemeen belang van Langstraat. Wat wij willen is een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de buurtschap.”

Verkeer

In Langstraat spelen geen schokkende dingen. Op één hot item na, waarvoor de belangenvereniging al vele jaren aandacht vraagt: de verkeerssituatie. “Er wordt veel te hard gereden, maar het grootste probleem is het zware verkeer dat door onze kern rijdt. Dat is de laatste tien jaar fors toegenomen. Een paar bedrijven in de omgeving zijn flink gegroeid, met veel vracht- en landbouwverkeer als gevolg. Sinds de ontwikkeling van Sluishaven zie je ook steeds vaker campers en auto’s met boottrailers. Dat begint al om vijf, zes uur ’s morgens. Alles moet over die smalle dijk, die daar totaal niet op is berekend: langs geparkeerde auto’s en langs huizen die niet onderheid zijn. Dat leidt tot flink wat frustratie bij de bewoners. Soms vallen de koffiekopjes uit de kast. En voor kinderen die op straat spelen, is het levensgevaarlijk. Het is te gek, dit kan echt niet meer. Er moet wat gebeuren. Het probleem is dat je er steeds hard aan moet blijven trekken. Daar word je moe van.”

Wat tot nog toe is gebeurd, is het plaatsen van verkeersborden bij de ingang van de buurtschap. Borden die het zware verkeer moeten tegenhouden, maar weinig tot geen effect sorteren. De borden zijn geplaatst door de gemeente. De gemeente is echter niet de enige wegbeheerder in en rond Langstraat. Ook het waterschap heeft een taak.

Navigatieroutes

Als het goed is, komt er binnenkort schot in de zaak. Overleg van alle betrokken partijen, inclusief de ondernemers die veel transporten ontvangen en verzenden, heeft geleid tot een hopelijke oplossing voor Langstraat: het tijdig aangeven van navigatieroutes. “Dat gaat zeker schelen”, verwachten Bal en Lemaire. “Maar dat is volgens ons niet het enige. Het is ook nodig de wegen aan te passen, vooral: breder te maken. Dat blijft echter een punt van discussie.”

Speelt er nog meer in Langstraat? Eigenlijk niet. “Naast de verkeerssituatie houden we ons bezig met kleine verbeteringen als een informatiebord met mededelingen aan het begin van de buurtschap. Dat staat er. Een bankje waarop fietsers even kunnen uitrusten staat er ook”, aldus de voorzitter. Hij noemt verder het realiseren van een AED in de buurtschap, in combinatie met de ontwikkeling van een nood-app en een reanimatiecursus.

Het maken van het jaarlijkse Leefbaarheidsplan, waarin activiteiten en financiële bijdragen staan vermeld, is hier een vrij simpele exercitie. De Belangenvereniging Langstraat is immers de enige vereniging in Langstraat.

Toch is er reden genoeg om op eigen kracht verder te gaan. Van aansluiting zoeken bij de dorpsraad van het belendende Achthuizen, bijvoorbeeld, is nooit sprake geweest, en dat zal niet zo gauw veranderen. Dirk Bal noemt het cultuurverschil als reden. “Achthuizen is een dorp en Langstraat is een buurtschap. Het is gewoon anders. Wij hebben een soort status aparte.”

Het bestuur van de Belangenvereniging Langstraat en omgeving bestaat uit:

Dirk Bal, voorzitter
Annemieke Lemaire, secretaris
Piet Leroy, penningmeester
Peter Rozenbrand
Désiré van der Spek
Chantal Valentijn
Henk Vermaas

De vereniging telt vijftig leden (huishoudens). Die vertegenwoordigen samen een kleine honderd van de circa honderdtachtig bewoners van Langstraat.

Meer informatie, ook over de geschiedenis van Langstraat: www.langstraat-dekeet.nl. Er is ook een facebookpagina.