Afbeelding

Betrokken partijen Beroepscampus kunnen niet wachten op te beginnen

De partners (de 3 O's, oftewel overheid, onderwijs en ondernemers) hebben in de afgelopen anderhalf jaar nauw samengewerkt om te komen tot dit resultaat. Er is doorontwikkeld aan een duurzaam toekomstbestendig project. Passend voor het bedrijfsleven dat op de beursvloer zich kan manifesteren. Kennis en innovatie vanuit het bedrijfsleven komt bij het onderwijs met het aanbod van stage- en leerplaatsen. De schoolopleiding/het lesprogramma blijft uiteraard bij de samenwerkende schoolinstellingen. Alle partijen zijn enthousiast over het concept. Tijdens de presentatie werden de verschillende lijnen binnen de opleiding benoemd. Van techniek en industrie tot groen en agro als voorbeelden. Cové (RGO) zei dat de stappen die tot nu toe al zijn gezet, conform het gesloten convenant zijn. Samen met CSG Prins Maurits zal aan de bovenbouw vorm worden gegeven. "Het is prettig dat wij ook zorg en welzijn kunnen aanbieden. Met de Beroepscampus zullen wij leerlingen op het eiland kunnen houden die nu nog in de regio hun vervolgopleiding voortzetten." De onderlinge samenwerking verloopt goed. Cové wees ook op TCR (Techniek College Rotterdam) en op Bouw Zuidwest die in het complex een plaats vinden.

Door Jaap Ruizeveld

Samenwerking

Van Heest (CSG Prins Maurits) onderstreepte de onderlinge samenwerking die handen en voeten heeft gekregen. "De uitwisseling van leerlingen verloopt perfect. Wie had jaren geleden kunnen denken dat dit mogelijk zou zijn." De rector sprak van een 2.0 project dat hier kan worden neergezet. De centrale plaats zal met een aanzuigende werking zorgen voor een succesvolle ontwikkeling tussen de 3 O’s. Tijdens de presentaties werd gesteld dat de Beroepscampus als grote meerwaarde heeft dat de keuzemogelijkheden voor alle vmbo-leerlingen wordt uitgebreid. Men kan kiezen uit 8 beroepsprofielen. Dankzij een intensieve samenwerking met het mbo, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kan de leerling hier een mooie doorlopende opleiding volgen en in de nabije toekomst een goede baan vinden op het eiland. In de beroepsprofielen kan men terecht met een basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en gemengde leerweg. Ook leerlingen met ondersteunende onderwijsbehoeften zijn welkom. Leerlingen kunnen hun talenten verder ontwikkelen en aan hun toekomst bouwen.

Mevrouw Mulder gaf namens de ondernemers op het eiland aan heel blij te zijn met de campus. "Wij hebben behoefte aan goed geschoolde medewerkers en het onderwijs aan goede leerlingen. Als ondernemers zullen wij praktijklessen geven, bijeenkomsten en presentaties op de beursvloer houden. We hebben veel zin om in de campus te participeren en kunnen nauwelijks tot dat moment wachten."

Nieuwe stichting

Zover is het nog niet. Zo moet er een nieuwe Stichting Beroepscampus worden opgericht met als doel een optimale aansluiting bereiken van onderwijs op de arbeidsmarkt. De gemeente neemt hier een aandeel in op basis van de onderwijswetgeving en het maatschappelijk belang. Ten slotte dient ook nog een Vereniging van eigenaren van de Beroepscampus Noord en Zuid te worden opgericht.